Випускний без кульок: чому українські школярі відмовляються від багаторічної традиції?

У домашніх архівах українців зберігається безліч «зворушливих» та «урочистих» відео запуску в небо повітряних кульок. Практично жоден випускний (шкільний чи університетський) і жодне весілля не обходяться без цього ритуалу. Різнокольорові кульки, наповнені гелієм, піднімаються до хмар як символ прощання з дитинством, юністю або безтурботним холостяцьким життям. Вони зникають з поля зору так само швидко, як стираються з пам’яті тих, хто був присутній на торжестві. І куди вони відправляються після того, як стають частиною чийогось відеоархіву, нікому не цікаво. Але недавно українці почали відмовлятися від запуску повітряних кульок.

#ДУЛЬКИ_КУЛЬКАМфлешмоб з таким хештегом запустили вінницькі школярі. Вони закликали своїх однолітків відмовитися від запуску повітряних кульок, небесних вогнів і конфетті на свята останнього і першого дзвінка. Замість цього юні активісти пропонують всім бажаючим приєднатися до висадки дерев у своєму рідному місті.

А ЯК ЖЕ РАДІСТЬ? Відпущені в небо повітряні кулі рано чи пізно стають сміттям, яке забруднює ґрунт та воду. Більш того, вони становлять велику небезпеку для тварин, які ковтають кольорові частинки, приймаючи їх за їжу. Пам’ятаєте жахливі кадри птахів, що розкладаються, шлунок яких переповнений пластиком, гумою і поліетиленом? Кожен «традиційний» український випускний стає причетним до цього. Хвилинна радість обертається непоправним збитком для природи.

За часів, коли про природу дбають менше, ніж про захоплюючі видовища, ми вирішили відновити баланс і замість продукування «красивого сміття» – посадити деревце, яке стане частиною циклу життя на довгі роки, – пояснили вінницькі школярі.

ВОНИ РОЗКЛАДАЮТЬСЯ. Захисники «кулькової радості» стверджують, що екологічна проблема, пов’язана з запуском повітряних кульок, надумана. Справа в тому, що матеріал, з якого ці вироби виготовлені, нібито має природне походження і ніяк не шкодить тваринам і навколишньому середовищу. EtCetera вивчив пропозиції на ринку і з’ясував, що «безпечні» кульки в продажу дійсно є. Вони виготовлені з латексу – природного матеріалу, який отримують із соку каучукових рослин. Виробники стверджують, що такі кульки розкладаються так само швидко, як і дубове листя, тобто приблизно протягом року.

ТРИ ПРОБЛЕМИ. Матеріал, що розкладається, – це добре, але цей факт не робить кульки повністю безпечними для природи. І на це є чотири причини:

1. Перш ніж здута кулька, опинившись на землі або у воді, розпадеться на молекули, вона може потрапити в стравохід живих істот. Екологи кажуть, що незліченна кількість птахів, черепах, риб та інших створінь щорічно гине через те, що латекс (як і «пакетний» поліетилен) блокує їх кишковий тракт або дихальні шляхи. Наприклад, черепахи часто приймають здуті кульки за медуз і намагаються їх проковтнути. А щільні гумки основи кульок фіксують пташині дзьоби, позбавляючи птахів можливості харчуватися.

2. У процесі розкладання такої безпечної латексної кульки в природу виділяється маса отруйних речовин. Згадати хоча б яскраві кольори кульок – ця фарба виявляється у воді та грунті і впливає на життєвий цикл рослин і тварин.

3. Але не варто забувати, що індустрія радості і розваг пропонує не тільки латексні, але і кульки зі щільної поліетиленової плівки. Вона не тягнеться, не розкладається протягом століть, а під впливом сонця і води виділяє в навколишнє середовище отруйні хімічні речовини. Крім того, такий матеріал іноді стає причиною лісових пожеж, так як має властивість самозайматися на сонці.

4. Якщо про безпеку для природи самих кульок ще хоч якось думають, то про стрічки, які їх фіксують, забувають. У підсумку розкладена кулька з нерозкладеною поліетиленовою стрічкою летить у небо. Ці стрічки часто стають справжніми капканами для тварин: вони душать їх, стягують лапи і крила, фіксують дзьоби. Тварини вмирають у муках в таких капканах, оскільки не можуть добути собі їжу.

СВІТОВА БІДА. Екологи всього світу сурмлять про те, що «все, що одного разу піднялося в повітря, неминуче виявиться на землі». І якщо забруднення пластиковими відходами ще можна виправдати необхідністю, а іноді і незамінністю пластикових виробів у побуті, то існування повітряних кульок екологи називають злочином.

У 2012 році вчений Стефан Ірвінг із Клемсонского університету (Південна Кароліна, США) захистив докторську дисертацію на тему впливу латексних кульок на дику природу. У своїй роботі Ірвінг спростував усі твердження захисників «безпечного латексу». Він заявив, що немає ніяких підстав вважати, що повітряні кульки не шкодять природі.

Міжнародний екологічний рух під назвою Balloons Blow докладно пояснює, як саме шкодять природі повітряні кульки. Активісти ініціативи публікують дані новітніх досліджень, знімають репортажі про зміни в дикій природі, проводять екологічні акції на підтримку свят без повітряних кульок.

Але до тих пір, поки індустрія розваг буде підносити ідею запуску повітряних кульок (ліхтариків і конфетті) як невід’ємний атрибут веселого свята, а люди будуть приймати це, тисячі птахів, риб і ссавців будуть гинути від такого «красивого сміття». А значить, дитяча ідея замінити урочистий запуск кульок в небо висадкою дерев – відмінний привід замінити бездумну і небезпечну традицію чимось дійсно гідним. Тому – #дульки_кулькам!

Джерело: EtCetera