Масове вимирання рослин: За останні 250 років на Землі зникло понад 500 видів квітів

Ботаніки з Великобританії виявили, що як мінімум 571 вид квіткових рослин був знищений з 1750 року.

Судячи з усього, справжнє число вимерлих видів набагато більше, йдеться в статті Guardian, пише НВ.

Кількість рослин, які зникли з дикої природи, більш ніж удвічі перевищує кількість вимерлих птахів, ссавців і земноводних разом узятих. Нова цифра також у чотири рази перевищує кількість вимерлих рослин, занесених до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи.

«Це набагато більше, ніж ми знали, і набагато більше, ніж повинно було зникнути. Це страшно не тільки через число 571, а й тому, що я думаю, що це груба недооцінка», – визнає провідний автор дослідження – Марія Воронцова – з Королівського ботанічного саду.

Дослідники заявили, що темпи вимирання рослин зараз в 500 разів вищі, ніж до промислової революції, і цей показник також може бути занижений.

«Рослини лежать в основі всього життя на Землі. Вони забезпечують кисень, яким ми дихаємо, і їжу, яку ми їмо, а також становлять основу світових екосистем, тому вимирання рослин – погана новина для всіх видів», – сказав доктор Еймар Нік Лугхадха з королівського ботанічного саду, який був частиною команди дослідників.

Причиною вимирання стала діяльність людини – люди знищують звичне середовище перебування тварин і рослин, що призводить до скорочення біорізноманіття. Ймовірно, на рослини цей процес має більший вплив. На відміну від тварин, вони не можуть переміститися, коли їх середовище проживання виявляється зруйнованим.

Марія Воронцова побачила це на власні очі на Мадагаскарі, коли шукала незвичну траву Sartidia perrieri, яка була зібрана всього один раз в 1914 році.

«Ми обшукали пагорби і гори… але її там не було. У місцях, де вона повинна рости, проводиться випас худоби, трапляються регулярні пожежі, до того ж люди там вирощують рис», – зізнається Марія Воронцова.

Аналіз показує, що найбільше видів рослин вимерло на Гавайських островах (79). Слідом йде Капська область в ПАР (37 видів). Серед лідерів по зникненню рослин також Австралія, Бразилія, Індія і Мадагаскар.

Джерело: zik.ua