Еко-повідомлення: система комунікації від Interpol для покращення боротьби з незаконними рубками

Часто українці стикаються з масштабними вирубками лісів, які можуть викликати підозру у їхній законності.

Згідно з даними Державної служби статистики України, обсяг лісозаготівель збільшився порівняно з 1990 роком на 78% та за 2018 рік становить 22,5 млн.м.куб. За даними Держлісагентства України, вирубування нелегальної деревини значно менше 1% від загального обсягу та за 2018 рік становить 17,7 тис.м.куб.

Однак, факт незаконності присутній. Згідно даних міжнародної громадської організації “Earthsight”, за чотири роки станом на 2018 рік експорт українського лісу до країн ЄС зріс на 75%, приблизно 40% із якого можуть мати ознаки нелегального походження відповідно до європейського законодавства.

На щастя, серед українців багато активних громадян, які мають бажання захистити ліси та готові повідомити про ймовірне порушення. Утім, іноді лише повідомлення виявляється недостатньо — для виявлення незаконної рубки та її припинення правоохоронним органам слід надати детальний опис ситуації.

Саме тоді дуже корисним для громадян стане “Еко-повідомлення”, що було розроблено Interpol. Це документ з переліком усіх необхідних питань, на які слід максимально повно надати відповідь, аби полегшити роботу правоохоронних органів та зробити своє повідомлення про незаконну вирубку максимально ефективним. Питання, на які відповіді громадянин не має, заповнювати не треба.

Формат “Еко-повідомлення” дає можливість розповісти про будь-який злочин проти природи, не обмежуючись тільки інформацією про незаконні рубки. Зауважимо, що від якості, чіткості та обґрунтованості інформації, яка надається громадянами, напряму залежить ймовірність того, що запитом займуться фахівці та як швидко вони на нього відреагують. 

Повідомлення перш за все необхідно надсилати до місцевих чи центральних представництв правоохоронних органів у форматі додатку до звичної заяви, яка процедурно передбачена українським законодавством.

Радимо почитати: Міжнародна конференція «Екологічні та соціальні виклики лісам і лісовому менеджменту та їх подолання»

Однак, у разі появи певних сумнівів, повідомлення можна надіслати безпосередньо до Генерального секретаріату Interpol через сайт організації: www.interpol.int/Contacts/Contact-INTERPOL. У цьому випадку його слід надати однією з офіційних робочих мов Interpol: англійською, іспанською, французькою чи арабською. Після цього повідомленням займуться визначені правоохоронці, залежно від рівня важливості наданої інформації. Interpol сам безпосередньо зв'яжеться з місцевими правоохоронними органами для подальшого слідства.

Це повідомлення може також використовуватися правоохоронними органами України для обміну інформацією з Програмою екологічної безпеки Інтерполу.

Відповідне повідомлення було адаптоване українською мовою у рамках спільного проекту Всесвітнього фонду природи WWF та Interpol "ISF Police", який фінансується Європейським Союзом. Мета проекту — об’єднати досвід правоохоронних органів Interpol з практичним досвідом експертів WWF у боротьбі з лісовою злочинністю.

Джерело: WWF