9 ідей для зменшення власного "Водного сліду"

За даними ООН, вже до 2025 року з проблемою нестачі питної води на планеті зіштовхнуться близько 3 мільярдів людей. Головні причини цього — зміна клімату, та втручання людини у природні процеси: осушення водно-болотних угідь,  забудова заплав,  модифікація русел, створення бар’єрів на річках тощо.

Загроза нестачі прісної води є актуальною як для бідних, так і для багатих країн світу. І у нас ще є шанс зберегти прісноводні ресурси планети. Але діяти необхідно вже зараз.

Скільки води ми витрачаємо?

В Україні ми схильні думати, що брак питної води — проблема інших, далеких країн. Але це не так. 

Достатньо подивитися на мапу світу, розроблену експертами WWF на онлайн-ресурсі Water Risk Filter, яка показує ризики пов’язані із прісною водою.

У порівнянні з центральною або північною Європою, частина території України має інтенсивне забарвлення — це говорить про підвищений ризик різноманітних проблем пов’язаних з нестачею прісної води. Саме тому й компаніям й пересічним громадянам вкрай необхідно щодня уважно слідкувати за її використанням.

Виробництво кожного продукту, який ми купуємо, від одягу, шматка хліба й до електроприладів, потребує використання прісної води. Розберемо приклад звичайної футболки. У цьому випадку вода необхідна спочатку для вирощування бавовни, а потім, безпосередньо, для  виробництва і фарбування. Загальний об’єм витраченої води на одну футболку складає близько 2 700 л.

Кількість води, яка використовується для виробництва продукту, називається Водним слідом продукту. Так само ми можемо підрахувати Водний слід країн, компаній і окремих людей. Середньостатистичний Водний слід по світу становить 1240 м3 на людину на рік. Водний слід країни розраховується за кількістю води, використаної для виробництва всіх товарів, які споживають жителі країни, в тому числі імпортованих. Саме тому, можна констатувати факт, що економічно розвинені країни мають значно більший Водний слід, ніж бідні.

Радимо почитати: Папа: Вода не може бути просто товаром, доступ до неї є правом

Ось кілька показників Водного сліду повсякденних продуктів:

  • Чай — 90 л води на 1 чайник
  • Пшениця — 650 л води на 500 г
  • Молоко — 1000 л води на 1 л
  • Гамбургер — 2500 л води на 1 гамбургер (150 г яловичини)
  • Яловичина — 4650 л води на 1 відбивну (300 г)

Як покращити ситуацію?

Використовуйте менше води у повсякденному житті та зменшіть свій Водний слід, купуючи менше  товарів.

Регулярно перевіряйте крани в своєму будинку. Один кран, що протікає, призводить до втрат 75 літрів води на день. Загалом це 2 250 л на місяць, або 20 ванн.

Вимикайте кран, поки чистите зуби. Таким чином можна зберегти 6-14 л в день. Те ж саме стосується прийому душу - коли намилюєтесь, можна закрити кран.

Приймайте душ замість ванни. Швидкий душ використовує значно менше води, ніж ванна.

Їжте менше м'яса. Для виробництва 1 кг яловичини потрібно 15 000 л води. Кіло курятини вимагає 3 900 л.

Використовуйте безпечні миючі засоби. Фосфатні миючі засоби, викликають цвітіння води в наших водоймах, що призводить до загибелі водної рослинності і тварин.

Не використовуйте туалет, як сміттєвий бачок. Кожне змивання води в туалеті витрачає 3-6 л. води. Залишки їжі, косметики та іншого побутового сміття треба викидати в сміттєвий бак.

Не купуйте зайвого. На виробництво кожного товару витрачається значна кількість води. Те ж стосується і продуктів харчування — не купуйте зайвого і намагайтесь доїдати їжу в своїй тарілці.

Збирайте дощову воду, щоб використовувати її для поливу саду і городу.

Не кидайте сміття у річку чи озеро.

Ці прості, на перший погляд, поради можуть значно скоротити наше споживання прісної води і допомогти зберегти наші прісноводні ресурси для нащадків. Долучайтесь!

Джерело: WWF