Міжнародна науково-практична конференція на Закарпатті

Міжнародна науково-практична конференція «Адаптація місцевих громад до розширення національних парків Закарпаття спільними зусиллями Церков та громадських організацій», яка мала місце в рамках проекту Союзу охорони природи Німеччини (NABU) і ГО «Інститут еколого-релігійних студій» (IERS) за підтримки МЗС Німеччини (AA), відбулася на базі Синевирського НПП 27-30 вересня 2019 року.

Конференція розпочалась екологічною медитацією, яку провів референт з питань екології Київської архієпархії УГКЦ о. Роман Романович. Згодом усі спільно помолились за сотворений світ та можливість його зберегти таким, яким його отримали від Творця.

На  конференції обговорювалось шляхи і способи сприяння адаптації місцевих територіальних та релігійних громад, які розташовані на розширених та суміжних територіях національних парків, до нових умов природокористування й екологічної поведінки шляхом спільних зусиль Церкви, муніципалітетів та громадських організацій. Важливим аспектом є налагодження діалогу між місцевими громадами й адміністраціями національних парків за підтримки Церкви та розробка моделей здійснення взаємодії на основі практичних навичок та компетентностей, пропонованих під час тренінгів. Щодо цієї проблематики та шляхів її вирішення мав доповідь референт о. Роман із Київської архієпархії УГКЦ  у доповіді на тему «Міжрелігійна Рада охорони Карпат» о. Роман зосередився на пошукові ефективних механізмів захисту унікальних екосистем і напрямів адаптації громад. Священник показав, як, спільними зусиллями створивши міжрелігійну раду, можна допомогти людям зрозуміти, що збільшення площі національних парків жодним чином не  зменшить  їхнього  добробуту, а навпаки, буде серйозним приводом для збереження тих місць, де антропогенний вплив може бути фатальним для всієї екосистеми.

У конференції взяли участь керівники ряду національних парків України, делегати від екологічних підрозділів Церков і релігійних організацій, представники громадських організацій, влади, ЗМІ та наукових кіл України та Німеччини, зокрема Ребекка Хармс, член керівництва Німецької партії зелених, д-р. Міхаель Фогель – член Кураторіуму NABU, д-р. Вільгельм Кульке – сеньйор-експерт Федерального екологічного фонду Німеччини (DBU), у минулому спеціальний представник DBU у Східній Європі, Борис Тіхоміров – керівник відділу Центральної Азії і Східної Європи (NABU), багато інших гостей.

Присутні дійшли висновку: спільні зусилля громад і церкви сприятимуть виваженій екологічній політиці, яка забезпечить збереження довкілля в майбутньому.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології