Озонова діра над Південним полюсом планети зменшилася до мнімальних розмірів, – НАСА

Озонова діра над Південним полюсом планети зменшилася до мінімального рівня відтоді, як вона була вперше виявлена в 1980-х.

Аерокосмічне агентство повідомило, що зараз середній розмір діри в захисному озоновому шарі Землі становить 9,3 мільйона квадратних кілометрів, тоді, як зазвичай в кінці вересня – початку жовтня вона розростається до 20,7 мільйона квадратних кілометрів.

«Це дуже хороші новини, – сказав вчений НАСА Пол Ньюман. – Це означає, що півкуля покривається більш значним обсягом озону, і рівень ультрафіолетового випромінювання на поверхні зменшується».

Озон в стратосфері поглинає частину шкідливого ультрафіолетового випромінювання Сонця, яке може викликати рак шкіри, катаракту, пригнічувати імунну систему і завдавати шкоди рослинам.

Однак вчені НАСА вважають найбільш вірогідною причиною скорочення озонової діри не останні зусилля людства зі зниження викидів, а зміни погоди.

«Потрібно розуміти, що ситуація, яку ми спостерігаємо цього року, обумовлена потеплінням стратосфери, – сказав Ньюман. – Це не означає, що рівень озону в атмосфері раптово став стрімко відновлюватися».

Щоб хлор в атмосфері перетворився в речовину, що поглинає озон, потрібні холодні температури в стратосфері і хмари, – пояснив Ньюман. При потеплінні хмари розсіюються.

В цьому році температури під атмосферою були на 29 градусів вище середньої.

Штучні сполуки хлору, які можуть зберігатися в атмосфері 100 років, пошкоджують озоновий шар, створюючи дірки. Цей ефект найбільш помітний над Антарктикою, «через особливі атмосферні і хімічні умови, які існують тільки там, і більше ніде», повідомляє Національне управління океанічних і атмосферних досліджень.

Міжнародний Монреальський протокол, розроблений в 1987 році для зниження шкоди, заборонив виробництво багатьох сполук хлору, які використовуються в холодильниках і аерозолях, наприклад, лаку для волосся. Після цього розмір озонової діри став повільно скорочуватися, але вона все ж залишається досить великою, щоб призводити до значної втрати озону.

За оцінками вчених, рівень озону над Антарктикою відновиться до рівня 1980 року, приблизно до 2070 року.

Діра досягає максимальних розмірів у вересні-жовтні, після чого зникає до кінця грудня до наступного року.

Джерело: zik