"Laudato Si" і "Людина Розумна"

З 21 по 25 жовтня, у Києві, для молоді із Львівщини та Київщини проходив соціальний тиждень, який був реалізований як проект, що покликаний залучати молодь до волонтерської діяльності в усіх її проявах.

Під час цього тижня молодь знайомилась з громадськими організаціями, соціальними проектами, активними людьми, які допомагають та пропонують зміни для покращення суспільства. І, звісно, намагались привернути увагу до найактуальніших питань і проблем. Тож цьогорічна тематика соціального тижня – екологія.

24 жовтня 2019 року в рамках цього проекту молодь зустрілась із референтом із питань екології Київської архієпархії УГКЦ о. Романом Романовичем. Зустріч відбулася в курії Київської архієпархії, у якій прийняв також участь давній приятель Екобюро пан Валерій Грищук та отець Максим Рябуха, священник-монах-салезіянець Дона Боско, який був співорганізатором цієї зустрічі.

Валерій Грищук розповів учасникам про цікаві властивості води, оскільки він як кандидат фізико-математичних наук, доцент КНУ імені Тараса Шевченка, Голова редакційної ради видання «Education & Career», член міжнародної науково-експертної Ради, та дослідник води зумів по-новому показати християнській молоді усім відому хімічну речовину H²O. Адже такі терміни та властивості води як окислювально-відновлювальний потенціал, аноліт чи католіт, мабуть, знають не усі.

Згодом о. Роман представив енцикліку Папи Франциска "Laudato Si". Тут священник провів цікаві паралелі із відомим автором книг: "Людина Розумна" та "Homo Deus. Людина божественна. За лаштунками майбутнього" Ювалом Ной Харарі. Саме ці книги, як доповнення до енцикліки, зможуть краще показати сутність людини, її перманентну захланність на нескінченне бажання задоволення, що в кінцевому результаті проявляється як антропогенний влив, що нищить усе заради своєї насолоди та бажання вічного щастя тут на землі.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології