Ватиканський дипломат про міжнародне право і конфлікти, викликані експлуатацією довкілля

Постійний спостерігач Святого Престолу при ООН нагадав про етичний підхід, необхідний для подолання викликів, кинутих збройними конфліктами, викликаними, зокрема, проблемами, пов'язаними з довкіллям та ресурсами.

Шанувати загальнолюдський і соціальний вимір природи. Таким був один із закликів, що прозвучав у виступі архиєпископа Бернардіто Аузи, Апостольського Нунція та Постійного спостерігача Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку під час розгляду в рамках 74-ї Асамблеї ООН Рапорту Комісії міжнародного права. Ватиканський дипломат заторкнув такі теми як збройні конфлікти та захист довкілля, недоторканість високопосадовців і виклики, пов’язані із підвищенням рівня моря.

Боротьба за ресурси планети

Представник Святого Престолу схвально відгукнувся щодо впровадження ряду проектів, що стосуються захисту довкілля під час збройних конфліктів. За його словами, ініціативи Комісії з міжнародного права спонукали уряди розглянути цю тему, що є «необхідною та невідкладною працею».

Посилаючись на рапорт Програми ООН з довкілля, Ватиканський дипломат вказав на те, що від 1990 року принаймні 18 конфліктів були пов’язані з експлуатацією природних ресурсів. Таким чином, протягом «останніх 60 років 40% міждержавних конфліктів можна пов’язати з природними ресурсами». Війни не лише пов’язані із доступом до певних рідкісних і коштовних ресурсів, але викликані також нестачею доступу до води та землі. «Іншими словами, – сказав доповідач, – боремося за дедалі обмеженіші ресурси нашої планети та використовуємо ті ж ресурси для продовження боротьби».

Не плутати недоторканість з безкарністю

Щодо розділу, який стосується недоторканості високопосадовців, архиєпископ Ауза вказав на необхідність досягнення порозуміння, в рамках якого стане можливим знайти рівновагу «між привілеями, якими державні високопосадовці повинні бути наділені для того, щоб виконувати свої офіційні завдання, та відповідальністю й коректністю, що повинні бути характерними ознаками всіх чиновників». Він підкреслив необхідність «зосередитися на процесуальних процедурах», що стосуються сфери недоторканості, зокрема, тривалості, надання та відкликання, захищаючи, водночас, «лише питання, що пов’язані із суверенністю». Йдеться про те, щоб «запобігати не лише безкарності, але й судовому переслідуванню із політичних причин».

Заклик до «цілісної екології»

Щодо питання підвищення рівня моря, ватиканський дипломат закликав сягнути далі від простого юридичного підходу, коли йдеться про пов’язані з цим збройні конфлікти. Йдеться про необхідність застосовувати «цілісний етичний підхід», щоби дати «адекватну юридичну відповідь».

«У випадку підвищення рівня моря, зрозуміло, що дебати про морські та берегові екосистеми повинні також зважати на людей, які від них залежать, бо людське та природне середовище процвітають або занепадають разом», – пояснив архиєпископ Бернардіто Ауза, навівши заклик Папи Франциска до цілісної екології, щоби були пошановані потреби і права як теперішнього покоління, так і майбутнього.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Джерело: vaticannews