Про відповідальне ставлення до Божого створіння дізналися у селі Ценів, на Тернопільщині

26 листопада у селі Ценів, на Тернопільщині, відбулись екологічні місії для порятунку створіння. На запрошення місцевого душпастиря о. Сергія Гербіша у цю місцевість прибув референт Екологічного Бюро УГКЦ о. Василь Шафран і дав екологічну катехизу школярам, місцевій владі та усім небайдужим парафіянам, які глибоко зацікавились церковним вченням про відповідальне ставлення до Божого створіння.

Спочатку священики відвідали школу, де школярі, вчителі та усі працівники почули екологічну катехизу на основі сучасного вчення Католицької Церкви про Богом створений світ і наслідки людської діяльності. У своїй промові екореферент звернув увагу на залежність екологічного стану нашої планети, нашої країни та стану нашого здоров’я від нашого ставлення до природи. Він наголосив на важливості доброго навчання у всіх освітніх закладах та пізнання і розуміння усіх процесів життя та діяльності людини, які впливають позитивно чи негативно на все довкілля. Усі свої тези о. Василь підсилював різними мультимедійними фотографіями та відеоматеріалами, які присутні мали можливість переглянути та прокоментувати.

Другою практичною частиною шкільної еко-катехизи стало спільне висадження саджанців сосни, які присутні посадили на пришкільній території. Референт також розповів школярам про Всеукраїнську акцію «Посади дерево миру» та про екологічну цінність дерев та лісу для всієї флори та фауни місцевого ландшафту.

Після школи священики мали ще зустріч з представниками місцевої влади та подались до парафіяльного храму св. Архистритига Михаїла. Спочатку було відслужено Божественну Літургію і виголошено екологічну катехизу про людську діяльність, внаслідок якої забруднюються повітря, вода, земля; гинуть тварини, рослини, птахи; і як Церква реагує на ці виклики часу. У світі, ці проблеми називають нищенням природи, у той час як Церква вчить про екологічний гріх та нищення Божого створіння. Тому Католицька Церква закликає сьогодні всіх віруючих та усіх мешканців нашої планети до екологічного навернення і бути не руйнівниками, а охоронцями нашого спільного дому – Землі. Особливу увагу екореферент звернув на проблему паління сухих органічних залишків, яка трапляється у сільській місцевості найчастіше. По завершенні усі присутні отримали пам’ятку доброго християнина із обіцянкою берегти свою Батьківщину і не поповнювати екологічних гріхів та посадили 16 саджанців сосни на церковному подвір’ї.

Усі зустрічі екореферента із парафіянами були ретельно підготовлені місцевим священиком, який дбає про духовне та екологічне просвіщення своєї пастви. Тому для парафіяльної та шкільної бібліотечок були подаровані різні друковані видання Екологічного Бюро УГКЦ.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології