Вчені підрахували, скільки енергії потрібно людині для комфортного життя

Група австрійських дослідників уважно вивчила ситуацію з темпами вироблення енергії та її споживання в різних країнах. Їх розрахунки показують, що на Землі, енергії, що зараз виробляється, цілком достатньо для того, щоб покрити глобальні потреби, не виходячи при цьому за рамки «вуглецевого бюджету», якого потрібно дотримуватися для боротьби з глобальним потеплінням.

Вчені з Міжнародного інституту прикладного системного аналізу в Австрії прийшли до висновку, що людству пора уповільнити, якщо не зупинити зовсім зростання генерації енергії. Тому що, згідно з їхніми розрахунками, ми вже виробляємо набагато більше, ніж нам необхідно. Дослідження з висновками вчених опубліковано в журналі Nature Energy.

«Людей завжди турбує думка про те, що економічний розвиток та пом'якшення клімату несумісні, що позбавлення сотень мільйонів людей від злиднів унеможливить зниження шкідливих викидів – а це необхідний захід для стабілізації клімату», - говорить один з авторів роботи, аналітик енергетичних систем Нарасімха Рао. Щоб підтвердити або розвіяти ці побоювання, вчені вирішили вивчити конкретні показники.

При вивченні ситуації дослідники виходили з того, що потрібно забезпечити прийнятний, а краще – комфортний рівень життя всім людям на планеті. Дослідники зосередили свою увагу на трьох економіках світу, що активно розвиваються – Бразилії, ПАР та Індії. Ці три країни репрезентують різні культурні та кліматичні умови, так само як і свої індивідуальні проблеми в транспорті, інфраструктурі та забезпеченні санітарних.

Розрахувавши, яка кількість ресурсів потрібно кожній з країн, вони сильно здивувалися, наскільки низькозатратними виявилися більшість сервісів та послуг. Вчені прийшли до висновку, що всі три держави генерують достатньо енергії для того, щоб забезпечити гідний рівень життя кожному громадянину. Наприклад, будівництво нової дороги вимагає великих інвестицій та витрат, але її експлуатація обійдеться дуже дешево, якщо все зробити раціонально.

Проблема в тому, що як раз раціонального застосування енергетичних ресурсів у світі й не спостерігається. У кожній країні існує суперництво, далеко не чесна конкуренція, неадекватний попит на енергію та не менш неадекватні спроби цей попит задовольнити. Як приклад дослідники наводять Індію, де генерація становить приблизно 18 гігаджоулів на душу населення, а реальна потреба, згідно з розрахунками, становить всього 7 гігаджоулів для скромного життя та 12-15 гігаджоулів для ситого та комфортного.

Тобто, в Індії, країні контрастів, з величезною кількістю жебраків селян та безліччю мільйонерів, вже виробляється мало не вдвічі більше енергії, ніж потрібно. Значить, треба знижувати генерацію, а зусилля спрямувати на оптимізацію наявних застарілих систем. Як саме це зробити, питання складне, але скорочувати генерацію енергії однозначно треба.

Джерело: ecotech