ООН запропонувала новий план захисту біорізноманіття Землі

Проект нового екологічного плану, опублікований у понеділок Конвенцією ООН, намітив шлях боротьби з кризою біорізноманіття. З лякаючою швидкістю вимирають не тільки рослини, але майже всі класи та групи тварин: ссавці, плазуни, земноводні, риби і навіть комахи.

Інтенсивність, з якою йде цей сумний процес, дозволяє вченим заявляти, що планета знаходиться на порозі шостого масового вимирання. Виною тому – людський фактор у всій красі: вирубка лісів, браконьєрство, антропогенні патогени, зміна клімату, надмірний вилов риби і закислення океану.

План ООН передбачає включення під захист 30% всієї суші і моря (а як мінімум 10% всієї території планети повинно опинитися під «суворим захистом») до 2030 року. Конвенція також звертає особливу увагу на необхідність боротьби з поширенням інвазивних видів і скорочення забруднення пестицидами і пластиком на 50%.

У звіті говориться, що людська діяльність може знищити до мільйона наземних і морських видів, якщо нинішні тенденції збережуться. Згідно з даними трирічного дослідження, проведеного сотнями вчених, нинішні темпи вимирання в сотні разів вище, ніж в середньому за останні 10 мільйонів років. Втрата біорізноманіття нерозривно пов'язана з глобальною зміною клімату, і вчені попереджають, що разом дві цих кризи є реальною загрозою для людської цивілізації.

«Щоб повернути назад катастрофічні зміни, що відбуваються в природі, країни всього світу повинні прислухатися до вчених, які попереджають, що для запобігання такого швидкого скорочення біорізноманіття будуть потрібні трансформуючі дії», – зазначила Сьюзен Кейсі-Лефковіц, член Ради із захисту природних ресурсів.

Хотя пропозиції ООН, в основному зрозумілі, пропонують запропонувати мало детальних відомостей про те, як країни можуть здійснити дії, необхідні для збереження біоразнообразії. У проекті говорять, що «правильним і суспільством потрібно визначити пріоритети та розподілити фінансові та інші ресурси, використовуючи для себе цінність природи та визнаючи цінність без збереження».

Основною метою на 2030 рік зазначається прийняття термінових заходів для того, щоб вивести біорізноманіття на шлях відновлення в інтересах планети і всього людства. В рамках цієї мети ООН виділила 20 завдань, що стоять перед лицем всього світу. Серед них – скорочення загроз світовій флорі і фауні, задоволення людських потреб за допомогою стійкого розвитку і розподілу вигод, застосування різних технік та інструментів для реалізації і популяризації всієї ідеї захисту біорізноманіття.

В окремій частині плану, опублікованого Конвенцією ООН, міститься заклик до США внести свій вклад в припинення екологічної кризи шляхом інвестування 100 мільярдів доларів на захист зникаючих видів; створення 500 нових нацпарків і заповідників і відновлення «Закону про зникаючі види» в попередню силу.

Проект буде розглянуто майже 200 країнами на 15-му саміті з біорізноманіття, який пройде в жовтні 2020 року в Китаї.

Джерело: ecotechnica