Глобальне потепління на 30% залежить від викидів фреонів

Приблизно третина від загального зростання температури на Землі пов’язана з викидами фреонів, різні типи яких накопичуються в атмосфері Землі останні 50 років. До такого висновку прийшла міжнародна група кліматологів, дослідження яких опубліковане в журналі Nature Climate Change

Фреони – це сполуки фтору, вуглеводнів і інших галогенів, які постійно застосовували в якості компонентів будматеріалів до середини 1980-х років. Тоді хіміки з Массачусетського технологічного інституту з’ясували, що фреони руйнують озоновий шар і вже призвели до його руйнації над Антарктидою.

Монреальська угода 1987 року заборонила використання фреонів в промисловості. За наступні десятиліття вчені знайшли ще кілька десятків сполук фтору, які не руйнують озоновий шар, однак є сильними парниковими газами, вони впливають на атмосферу в десятки тисяч разів сильніше вуглекислого газу.

В цілому на частку фреонів, незважаючи на невелику кількість викидів, припадає близько третини зростання температури на Землі або 0,2 °C. При цьому в Арктиці на частку фреонів припадає приблизно половина приросту, або приблизно 0,77°C. Відповідно, половина льодів, які розтанули на північному полюсі із-за глобального потепління, пов’язана саме з викидом фреонів.

Це робить фреони другим по потужності антропогенним фактором, що нагріває атмосферу Землі. Сильніше всього на неї діє вуглекислий газ. При цьому в майбутньому сила фреонів значно знизиться із-за руйнування молекул фторвуглецю, які були викинуті в атмосферу в минулому столітті

Джерело: Цікавості