Острів Ніуе став першою країною темного неба. Вночі там не включають освітлення

Острів Ніуе став першим у світі державою темного неба – в країні офіційно перестали освітлювати вулиці ночами в рамках боротьби з неприродним світловим забрудненням. Про це пише Science Alert з посиланням на заяву Міжнародної асоціації темного неба (МАР).

Острів Ніуе – невелика держава в південній частині Тихого океану з населенням 1,6 тис. осіб. Країна стала першою державою, яка ввійшла в список International Dark Sky Places — місць, керівництво яких навмисно відмовилося від штучного освітлення. Крім Ніуе, в список входять ще 130 об’єктів – невеликих міст, великих заповідників і парків.

Нічне освітлення вулиць може не тільки впливати на птахів і тварин, але і на здоров’я людини, йдеться в дослідженнях світлового забруднення. Крім того, за оцінками вчених, близько третини населення Землі не можуть бачити зірки з-за неприродного рівня освітлення в містах, в яких вони живуть.

Деякі європейські міста також дотримуються концепції зниження рівня світлового забруднення. Наприклад, влада Берліна навмисно встановлює лампи низької потужності у вуличні ліхтарі другорядних вулиць.

Існують і альтернативні варіанти вуличного освітлення. Наприклад, влада китайського міста Ченду проведе експеримент і замінить нічне вуличне освітлення супутником з ілюмінацією, який буде у вісім разів яскравіше Місяця.

Джерело: Цікавості