Шосте масове вимирання прискорилося через діяльність людини

Шосте масове вимирання прискорилося через діяльність людини. Зокрема, протягом XX століття через торгівлю дикими тваринами, полювання та інших проявів антропогенного впливу на природу вимерло 543 види наземних хребетних – стільки ж, скільки загине в найближчі роки. Про це йдеться в дослідженні вчених зі Стенфордського університету, опублікованому в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Вчені вважають, що зараз відбувається шосте масове вимирання в історії планети. Дослідники підрахували, що в епохи, що передували появі людини, на кожні 10 тис. видів тварин, що існували в той час, вимирало два види ссавців. В XX і XXI століттях ця цифра збільшилася в 114 разів.

Зростання населення, руйнування довкілля, торгівля дикими тваринами, забруднення навколишнього середовища та зміна клімату створюють серйозну загрозу для тисяч видів у всьому світі. Екосистеми, від коралових рифів і мангрових лісів до джунглів і пустель, залежать від давно сформованих зв’язків цих видів, щоб підтримувати своє функціонування і підвищувати стійкість до змін.

За словами вчених, якщо за все XX століття вимерло 543 види наземних хребетних, то за найближчі 20 років вимре близько 540 видів. Це означає, що шосте масове вимирання відбувається швидше, ніж вважалося раніше.

Один з проявів негативного впливу людини на тваринний світ – полювання на диких тварин з метою їх подальшого продажу, збільшує ймовірність поширення в людській популяції таких захворювань, як COVID-19, відзначають автори дослідження. Відомо, що коронавірус нового типу проник в організм людини при контакті з диким тваринам — але з яким саме, поки невідомо.

Джерело: Цікавості