Озеленення, як сходинка до екологічної свідомості

25 червня 2020 року екореферент Київської архієпархії о. Роман Романович побував у м. Ірпіні на парафії Різдва Богородиці, де отець-парох Мирослав Латинник і сотрудник парафії отець Віталій Воєца уже багато років працюють для добра вірних цієї громади.

Одним із етапів формування цієї парафії було будування храмів людських душ, згодом побудова Церкви та парафіяльного центру. І на етапі облагородження території та її озеленення повстало питання, як правильно та доцільно зробити озеленення довкола храму і території, яка межує з парафіяльною ділянкою. Парох о. Мирослав звернувся за порадою до Екологічного бюро Київської архієпархії з проханням допомогти правильно сформувати зелені насадження, адже парафія не має можливості придбати доволі коштовні екзотичні види дерев та кущів, тому було запропоновано ті породи, які не потребують особливого догляду та є доступні у фінансовому плані.

Допомогти у вирішенні поставленої задачі відгукнувся давній приятель Екобюро п. Володимир Шпаченко, колишній працівник Укрплодорозсадника та інженер лісового господарства. Цікавим був той факт, що дорогою через Київ до Ірпіня п. Володимир показав, як іноді неправильно підбирають посадку дерев, яка не зовсім підходить для їхнього подальшого життя, і різко відрізняється від їхнього природнього ареалу. Таким прикладом було насадження ясенів, які під впливом палючого сонця, починають в’янути листя від недостатньої кількості вологи та не вдалого місця посадки.

Почувши побажання від о. Мирослава та оглянувши місце, де планується робити озеленення, п. Володимир запропонував декілька варіантів, які, після обговорення, у кінцевій концепції будуть реалізовані восени цього року.

На завершення цієї робочої зустрічі священники подякували за приділений час, та ділення своїм досвідом пану Володимиру, адже стратегія, яка допоможе зробити парафію та її територію зеленішої, а громаду екологічнішою, дозволить нам перейти на новий рівень екологічної свідомості.  

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології