Від слів до практики: в парафії Святого Юрія м. Васильків сортують сміття

21 жовтня 2020 року референт Бюро УГКЦ з питань екології Київської архієпархії о. Роман Романович відвідав громадську сортувальну станцію «Україна без сміття», що знаходиться у Києві. Саме туди він привіз на утилізацію пластикові відходи різного типу та блістери, які використовуються у фармацевтиці.

Ці відходи збираються на парафії Святого Юрія у м. Василькові. Сортування на парафії відбувається завдяки активній позиції парафіянки цієї громади п. Любові Лущик, яка допомагає сортувати сміття, а саме пет-пляшки, скло, папір та метал, а усе, що не можна відсортувати для переробки у місті Василькові, регулярно відвозять в «Україну без сміття».  

На цій сортувальній станції о. Романа зустрів волонтер Роман Ткаченко, який розповів в який спосіб відбувається сортування, і як працює ця станція. Більшість речей, які приносять люди сортується на 27 різних позицій, усе інше, що не переробляється, наприклад обгортки від пет-пляшок з-під води або блістери від таблеток збираються у 120 літровий мішок і, заплативши 100 грн., його везуть на спалювання до міста Обухів.

Громадська станція сортування – це передусім освітня платформа, що змінює звички людей і формує нові навички. Змінює уявлення про сміття, бо коли сортуєш – сміття зникає. І вони це доводять наочно: в просторі станції чисто, там збираються сучасні небайдужі до довкілля люди. Особливо радіємо зустрічати на станції сортування батьків із дітьми.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології