«Екоцид» – за злочини проти екології тепер буде наставати кримінальна відповідальність

Група міжнародних юристів розробили план щодо запровадження кримінальної відповідальності за злочини проти екосистем планети. Нове юридичне визначення «екоцид» вже отримало підтримку декількох європейських країн та малих острівних держав.

Проєкт з розробки юридичного визначення «екоцид» (від слів «екологія» та «геноцид»), організований фондом Stop Ecocide Foundation за підтримки шведських парламентаріїв, був запущений в листопаді цього року і приурочений до 75-ї річниці початку Нюрнберзького процесу над нацистськими злочинцями в 1945 році. «Екоцид» повинен стати в ряд з іншими міжнародними злочинами, такими як злочини проти людяності, воєнні злочини та геноцид. Цими злочинами буде займатися Міжнародний кримінальний суд (International Criminal Court, ICC) в Гаазі, пише Eco Technology.

Групу міжнародних юристів очолили професор Філіп Сендс з Університетського коледжу Лондона та Флоренс Мумба, колишній суддя ICC. До складу юридичної групи з усього світу, що складається з 13 осіб, входить і Туілома Нерона Слейд з Самоа, яка також була суддею ICC. Експерти планують завершити свою роботу на початку наступного року.

«Настав час використовувати силу міжнародного кримінального права для захисту нашого довкілля. Я сподіваюся, що ця група зможе виробити практичне, ефективне та стійке визначення, яке могло б отримати підтримку та дозволить внесення поправок в статут ICC», заявив професор Філіп Сендс.

Президент Франції Еммануель Макрон гаряче підтримав цю ідею. До нього приєднався бельгійський уряд і кілька малих острівних держав, в тому числі Вануату в Тихому океані та Мальдіви в Індійському океані, які закликали до «серйозного розгляду» злочинів екоциду на щорічній асамблеї держав-учасників ICC в грудні минулого року.

Планується, що під визначенням «екоцид» буде матися на увазі масове та систематичне знищення екосистем: масштабна вирубка або випалювання лісів, ловля риби в промислових масштабах, розлив нафти та інше. Міжнародний кримінальний суд пообіцяв приділяти пріоритетну увагу злочинам, які призводять до «руйнування навколишнього середовища», «експлуатації природних ресурсів» та «незаконного відчуження» землі.