Екореферент взяв участь у круглому столі, присвяченому проблемі пожеж в природних ландшафтах України

Національний університет біоресурсів і природокористування України, спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, у співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування та Центром глобального моніторингу пожеж (GFMC, м. Фрайбург, Німеччина) організували 1 грудня 2020 року круглий стіл, який проходив в режимі онлайн, із використанням платформи Zoom, темою якого було «Розроблення державної стратегії національної системи попередження та управління ландшафтними пожежами». Цей круглий стіл був присвячений проблемі пожеж в природних ландшафтах України, які в останні роки завдають значних збитків довкіллю та економіці України. У ньому взяв також участь і референт з питань екології Київської архієпархії о. Роман Романович, передає Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології.

Метою Національного круглого столу було обговорення проблеми пожеж в природних ландшафтах України та формування відповідних висновків та рекомендацій, які будуть враховані під час розробки Державної стратегії національної системи управління ландшафтними пожежами (стратегія розробляється відповідно до наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України № 124 від 07.09.2020 року).

Участь у круглому столі взяли більше 40 учасників, а головними доповідачами були: Богдан Боруховський, перший заступник Міністра захисту довкілля та природокористування України, Олег Бондаренко, голова комітету з питань екологічної політики та природокористування Ігор Петрашко, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Василь Кузьович, голова Державного агентства лісових ресурсів України Микола Чечоткін, голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Йоганн Георг Голдаммер, керівник Глобального центру моніторингу пожеж, Фрайбург, Німеччина, Сергій Зібцев, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Регіональний Східноєвропейський центр моніторингу пожеж (REEFMC)

У підсумках цієї конференції о. Роман домовився із директором Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж п. Сергієм Зібцевим розробити можливий дороговказ у попередженні лісових пожеж та можливостями їх ліквідації, на принципі парафіяльної освіти із місцевими громадами, щодо проблематики лісової пожежі на прикладі сільських парафій на Поліссі, які межують із зоною відчуження поблизу Чорнобиля.