ЄС частково заборонив експорт пластикового сміття до країн, що розвиваються

Від 1 січня 2021 року в країнах Європейського союзу почала діяти заборона на відправку до країн, що розвиваються, відходів, які не підлягають переробці.

Це рішення є продовженням дії програми «Європейського зеленого курсу» і «Плану дій ЄС щодо розвитку економіки замкнутого циклу». Воно було прийнято після проведеної в 2019 році конференції, під час якої 187 країн погодилися ввести нові обмеження щодо пластику.

Згідно з новим розпорядженням, небезпечні відходи та відходи, які важко переробити, із 27 країн Євросоюзу більше не будуть відправляти до країн, які не є членами Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD). А експорт безпечних відходів до цих країн буде відбуватися тільки у відповідності з викладеними імпортерами умовами, пише epochtimes.

Як заявляють у Європейській комісії, здійснивши кроки щодо заборони експорту пластикового сміття за межі OECD, «ЄС фактично йде далі вимог Базельської конвенції» (підписаного в 1989 році міжнародного договору про контроль перевезень небезпечних відходів).

«Ці нові правила ясно показують, що ми в Європейському союзі несемо відповідальність за відходи, які виробляємо», – говорить комісар із питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкевічюс.

«Це важлива віха в боротьбі із забрудненням пластиком, переході до економіки замкнутого циклу і досягненні цілей Європейського зеленого курсу», – додав він.

У минулому році «Євросоюз експортував 1,5 мільйона тонн пластикових відходів, в основному до Туреччини і таких азіатських країн, як Малайзія та Індонезія». Ці країни не завжди справляються з величезними поставками сміття, у якому містяться різні небезпечні складові.

«Неправильне зберігання і обробка можуть згодом призвести до викиду цих хімікатів у навколишнє середовище, а при спалюванні іноді утворюються нові небезпечні хімічні речовини», – пояснює Кевін Брігден, старший науковий співробітник дослідницьких лабораторій «Грінпіс».

Один з учасників кампанії «Грінпіс» Хенг Кіа Чун говорить: «Незаконна відправка пластикових відходів з більш ніж 19 країн світу залишила незгладимий слід у Малайзії та інших країнах Південно-Східної Азії. Окрім пандемії Covid-19, у громад Селангора і Кедаху є ще один невидимий ворог, із яким доведеться зіткнутися – хімічні забруднювачі, які залишаються в довкіллі та можуть потрапити у харчовий ланцюг».