Як сортувати сміття, навчатиме священник

Небагато можна знайти прикладів, коли основним драйвером у суспільному та соціальному житті громади є священник. Вовковинецькій громаді (Хмельницької області) пощастило, бо настоятель храму Пресвятої Трійці Української Греко-Католицької Церкви отець Павло Завіша не лише вболіває за духовний стан своїх односельців, а й активно залучає їх до соціальної відповідальності – вчить сортувати сміття разом із місцевими активістами, День.

Як референт Екобюро Кам’янець-Подільської єпархії він постійно під час служби наголошує на вазі ставлення до навколишнього природного середовища, відзначила під час презентації депутатка селищної ради Галина Стецюк. А тепер став ще й одним із координаторів проєкту, який покликаний раз і назавжди розв’язати питання зі сміттям у громаді: знайти спосіб його утилізації та переробки.

«Сміття на сьогодні є найважливішою проблемою для громади. В кожному будинковолодінні зібрався старий одяг, меблі, вироби, які не використовуються, не кажучи вже про пластик, плівку і поліетилен, – розповідає депутатка. – В громаді організований збір сміття і облаштоване сміттєзвалище. Щоправда, розташоване воно біля лісу, дотикається до дороги районного значення і кожен, хто приїжджає у Вовковинці, перше, з чим зустрічається, це сміття. Ми вивчали досвід інших громад, зокрема, відвідували славнозвісну Іллінецьку ОТГ на Вінниччині (нагадаємо, що за підсумками минулого року вона отримала корону «Дня» за екопідхід. – Авт.).

Написали масштабний проєкт, розрахований на 5 років. Він передбачає облаштування пунктів прийому сировини, встановлення сортувальної станції, сортування в дворах, закупівлю баків, роботу з населенням. Загальний бюджет проєкту 5 млн грн. Їх уже почали залучати через мікропроєкти.

Виграли два, придбали і встановили 11 баків для ТПВ. Крім того, плануємо залучати кошти громади і самих мешканців, щоб вони відчували свою співпричетність у розв’язанні цієї надважливої проблеми для громади».

Усі презентовані вище проєкти були напрацьовані спільно з експертами з України та Німеччини. Саме вони визначили конкретні заходи для більш збалансованого життя кожної громади, що має допомогти створити умови для використання екологічно орієнтованих практик, підвищення прибутків селян і покращення соціально-економічної ситуації. Сам проєкт «Перспективи сталого розвитку для сільських територій», у межах якого напрацьовували ініціативи для розвитку сільських територій, реалізувався громадською організацією

«Екодія» за підтримки міжнародної некомерційної благодійної організації DRA.

Олеся Шуткевич