Перший скринінг у річковому басейні Дніпра: деталі

Річковий басейн Дніпра є найбільшим в Україні. Це каскад з 6 водосховищ, великих, середніх та малих річок, озер і різноманітних лиманів. Щороку з цього басейну для різних потреб суспільства забирається близько 7,4 млрд. м3 води. Для порівняння, з басейну Сіверського Дінця - 1,45, Дністра - 0,5 млрд. м3.

Аби дізнатися якої якості вода, що споживає більшість українців, у жовтні 2020 року взяли проби з Дніпра та його приток – 27 проб води та 5 проб риби. Вперше у басейні Дніпра відбулися такі масштабні дослідження на понад 67 тис. речовин.

Дослідження виявило 161забруднювач. Найбільше:

95 -  у зоні скиду Київводоканалу (Бортницька станція аерації);

87 - у річці Рось (вплив стічних вод ТОВ "Білоцерківвода");

66 - у річці Рось (Корсунь-Шевченківський);

56 - у річці Білоус (Чернігів).

Які ж специфічні забруднювачі басейну Дніпра?

У результаті дослідження визначено 21 речовину-забруднювач. З них:

19 синтетичних речовин: сільськогосподарські отрутохімікати, фармацевтичні препарати та речовину, що використовується у парфумерії – синтетичний мускус.

2 важких метали: цинк та мідь.

ВАЖКІ МЕТАЛИ. Дослідження показало суттєві перевищення дозволених концентрацій цинку та міді. У цілому проби перевіряли на наявність восьми металів: кадмій, свинець, ртуть, нікель, миш’як, хром, мідь та цинк.

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ ОТРУТОХІМІКАТИ. У воді Дніпра та його приток знайдено високі концентрації пестицидів, що несе серйозну екологічну загрозу для річкового басейну Дніпра. Суттєві перевищення гербіциду атразин  - забороненого в ЄС з 2004 року, тербутилазіну, нікосульфрону, інсектициду фіпроніл, фунгіциду карбендазім. Це свідчить про порушення технологій їх зберігання та використання.

ФАРМАЦЕВТИЧНІ ПРЕПАРАТИ. Дослідження показали наявність у воді залишків антидепресантів, противірусних, протигрибкових та протизапальних засобів. Вирішити проблему можна, модернізувавши очисні споруди, які не очищають стічні води від цих речовин.

Що виявили у пробах риб?

Для дослідження взяли 5 проб у різних локаціях. Їхперевірили на вміст металів: кадмію, свинця, ртуті та нікелю, які є пріоритетними речовинами Водної Рамкової Директиви ЄС. Так, у пробі поблизу Деснянського питного водозабору виявили перевищення ртуті. Вражає, що у всіх пробах у високих концентраціях виявлені антипірени (БДЕ) – речовини, що затруднюють займання матеріалів.

Як досягти доброго екологічного стану вод у басейну Дніпра?

  • Міндовкілля передало результати скринінгу до Держекоінспекції та Асоціації водоканалів України для подальших досліджень та встановлення потенційних забруднювачів.
  • Дослідження триватимуть протягом двох років у лабораторії моніторингу вод Північного регіону у Вишгороді. Ці результати стануть основою для розробки заходів з екологічного оздоровлення дніпровського басейну та увійдуть до Плану управління річковим басейном Дніпра.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України