Європейський Союз збільшить використання ВДЕ через ріст цін на електроенергію та газ

Європейський Союз має намір збільшити частку використання електроенергії з відновлюваних джерел із запланованих у 2030 році 32% до 40%.

Таке рішення було прийняте на тлі зростання ціни на газ та електроенергію в Європі, передає ecopolitic.com.ua.

Основна увага буде зосереджена на тих галузях, де розвиток ВДЕ відбувався повільніше, наприклад, будівництво, промисловість та транспорт.

В умовах стрімкого зростання цін на газ і електроенергію в Європі і зважаючи на те, що промисловість ледве справляється з витратами, міністри енергетики і транспорту ЄС зустрілися в Словенії для вирішення проблеми. Рішення полягає у тому, щоб прискорити більш широке використання і розвиток поновлюваних джерел енергії. «Необхідно підвищити енергоефективність та економію використання електроенергії на 9% більше, ніж передбачено поточними планами, - наголосила Кадрі Сімсон, комісар ЄС з питань енергетики. - ВДЕ є найдешевшим джерелом електроенергії».

Витрати країн ЄС на електроенергію зросли втричі у поточному році й наближаються до рекордних показників.

Ціни на газ у Європі з січня 2021 року зросли на 250%. Через рекордно високу ціну на природний газ кілька британських виробників сталі припинили свою діяльність, а компанія з виробництва добрив у Норвегії скорочує виробництво аміаку на 40% (за інформацією CNN). Bloomberg повідомляє, що німецька BASF також не зміг повністю уникнути впливу рекордних цін на електроенергію, попри те, що виробляє 80% власної енергії. Нагадаємо, що у липні 2021 року ЄС запропонував план сталого розвитку Fit for 55. Це перегляд свого законодавства щодо клімату, енергетики та транспорту з метою скорочення викидів щонайменше на 55% до 2030 року. Крім того, ЄС хоче досягти вуглецевого нейтралітету до 2050 року.

Джерело: ecotown