За підсумками COP 26 вартість квот на СО2 в ЄС сягнула рекордних 67 євро за тонну

За підсумками кліматичного саміту COP26 ціна квот на викиди вуглекислого газу в європейській системі торгівлі викидами (EU ETS) зросла до рекордних 67,55 євро за тонну.

Такі підсумки торгів у вівторок, 16 листопада, повідомив Financial Times з посиланням на біржові котирування.

«Хоча результати COP26, можливо, не були настільки переконливими, як сподівалися деякі, все ж пролунав чіткий сигнал про те, що політики повинні серйозніше ставитися до вуглецевого ціноутворення, якщо ми хочемо побачити зниження викидів», – зазначив аналітик Andurand Capital Марк Льюїс.

Разом з тим ціна вуглецевих квот у британській системі торгівлі викидами також продовжила тренд на підвищення, закріпившись за підсумками торгів у середу на рівні 60,26 фунтів стерлінгів за тонну(71,5 євро).

На початку поточного року ціна квот на викиди в EU ETS становила близько 33 євро за тонну.

Як повідомлялося з посиланням на аналітичну компанію ICIS, стрімке зростання ціни емісійних квот з 5 євро за тонну у 2017 році до поточних показників викликане трьома факторами: реформою EU ETS у 2018 році, яка була покликана вирішити проблему надлишкової пропозиції квот, високими цінами на газ і серйозними планами Європейської Комісії зі скорочення обсягу дозволів на викиди до 2030 року.

За прогнозами ICIS, ціна квот на викиди СО2 у рамках EU ETS буде демонструвати стійке зростання протягом поточного десятиліття і досягне 90 євро за тонну СО2 до 2030 року.

Джерело: EcoTown