Вирубка лісів, забруднення, корупція: крик Соломонових островів

Єпископ Лучано Капеллі, що здійснює служіння для понад десяти дієцезій Ґізо, що в центрально-південній частині Тихого океану на Соломонових островах, б’є на сполох з приводу кліматичних змін та зловживання природними ресурсами в цій частині планети.

Протягом багатьох років зміна клімату та зловживання людиною природними ресурсами руйнують Соломонові острови, – цей тихоокеанський архіпелаг, що є справжнім земним раєм. Архиєрей Лучано Капеллі висловив своє занепокоєння та засвідчив, що тут зникають ліси, риба задихається від пластику, стрімко зростає число мігрантів.

Єпископ Лучано Капеллі, є салезіанином та понад десять років здійснює єпископське служіння у дієцезії Ґізо, що підпорядковується Архидієцезії Гоніара та налічує приблизно 130 000 мешканців, 14 000 з яких є католиками. Монсеньйор Капеллі є третім Архиєреєм цієї дієцезії, що була утворена в 1960-х роках об’єднанням вікаріатів Півночі та Півдня. До її складу входять сім парафій, де душпастирське служіння виконують дванадцять священиків і коло двадцяти монахів.

Соломонові острови є незалежною країною з 1978 року, із чисельністю населення 650 000 осіб, що проживають переважно на 200 з 980 островів, які складають архіпелаг. На цій території природа завжди була щедрою до людини: вона її підтримує, живить, приносить засоби для прожитку як із землі, так і з моря. Однак, останніми роками, вона дуже страждає від наслідків зміни клімату та глобального потепління.

Виконуючи пасторальне служіння для цього населення, єпископ Капеллі присвячує особливу увагу молодим людям, підтримуючи їхні мрії та  намагаючись запропонувати їм найкращі можливості для навчання. «Перші місіонери, - розповідає він, - прибули сюди в 1700 році, але через малярію, яка обмежувала контакти з людьми та через інші труднощі, їм довелося припинити свою євангелізацію». За словами єпископа, на території цієї дієцезії більшість мешканців належить до методистської християнської Церкви.

Діяти для єдності, примирення та прощення

Архиєрей розповів, що процес євангелізації зайняв деякий час, однак, коли люди почали розуміти Євангеліє, почалися численні навернення: спочатку це були літні особи, а відтак інші люди. Однією з головних проблем душпастирства в цій частині світу є відстань та ізоляція, а також труднощі у спілкуванні.  Він розповів, що часто душпастирям доводиться витрачати довгі години для подорожей на човні, щоб відвідати деякі громади. В таких умовах, на жаль, чимало священиків загинули на морі через  різку зміну  погоди. Звичайно, як сказав єпископ, він використовує сучасні засоби пересування, щоб змогти зустрітися з усіма спільнотами на островах.

У 2016 році, з нагоди Надзвичайного року Милосердя, єпископ Лучано створив «мандрівні» Святі Двері, з метою зменшити цю велику відстань між парафіями. Ця унікальна пропозиція стала відчутним знаком примирення навіть для найвіддаленіших громад. Дотепер є свідчення та відлуння тієї вдалої ідеї, яка принесла конкретні плоди зустрічі й прощення у країні, яка й далі позначена міжплемінними конфліктами та епізодами домашнього насильства чи жорстокого поводження з жінками.

Єпископ Лучано Капеллі поділився проблемою вирубки лісів, що також пов’язана із корупцією. Ще однією проблемою архіпелагу є прибуття багатьох іммігрантів з навколишніх країн. Збільшення кількості мігрантів, які через бідність змушені залишати свою батьківщину, що пов’язане з погіршенням навколишнього середовища, є трагічною!

Конкретні заходи та екологічна освіта

Єпископ Капеллі наголошує на необхідності конкретних спільних заходів, намагаючись змінити курс і зберегти те, що залишилося від цього земного раю. Він також наполягає на потребі виховувати свідомість людей щодо питань цілісної екології, до яких Папа Франциск звертається в енцикліці Laudato si’. «Ми провели декілька навчальних курсів з Laudato si’», – пояснив єпископ, – «і зосередилися, насамперед, на збереженні природи та лісів. Окрім цього рослинного ресурсу, є ще й океан, але, на жаль, через відсутність екологічної освіти ми знищуємо також його! Весь пластик, який ми викидаємо, всі відходи, які належно не утилізуємо, потрапляють у море: це страшна річ, і, на жаль, через відсутність чутливості в цій сфері ніхто серйозно не займається цією проблемою». Однак, «Церква намагається змінити ситуацію, принаймні, інформуючи людей про величезну шкоду, яку завдаємо цьому земному раю», – підкреслив єпископ.

Джерело: Vatican News