В Україні підписали Меморандум щодо виробництва зеленого водню

Найбільша гідроенергетична компанія України “Укргідроенерго” підписала Меморандум про взаєморозуміння між, німецькою транснаціональною компанією MAN Energy Solutions та ANDRYTZ HYDRO щодо розробки та реалізації проєктів з виробництва "зеленого" водню в Україні.

Одним з найперспективніших проєктів “Укргідроенерго” є проєкт "Впровадження сучасних технологій виробництва "зеленого" водню", повідомляє “Укргідроенерго”. ANDRYTZ HYDRO є глобальним постачальником обладнання й послуг для гідроелектростанцій.

Проєкт передбачає виготовлення "зеленого водню" з використанням відновлювального потенціалу українських гідроелектростанцій. Він направлений на підвищення стійкості і незалежності енергетичної системи країни шляхом імпортозаміщення. Окрім того, він допоможе у виконанні зобов'язань, які взяла на себе Україна за Рамковою Конвенцією ООН про зміну клімату, Кіотським протоколом, Паризькою угодою, а також Європейським зеленим курсом. "

Зелений” водень користується серйозною підтримкою з боку урядів і бізнесу по всьому світові і кількість водневих проєктів щороку зростає. Україна має значний потенціал в цьому напрямку і може стати помітним гравцем на ринку”, – заявив Гармс.

Він також наголосив на важливості співпраці сторін у досягненні енергетичної стабільності та екологічної стійкості.

Генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота наголосив на актуальності даного проєкту в умовах війни України за незалежність.

"Під час військового й енергетичного терору з боку Росії, цей проєкт є надважливим не лише для України, але й для усієї Європи. Підписання Меморандуму дасть старт глобальним процесам, які допоможуть у перспективі створити в нашій державі водневий хаб. З його появою Україна зможе досягти реальної енергетичної незалежності й стати потужним виробником стратегічного енергоносія для глобального ринку", – зазначив Сирота.

Генеральний директор MAN Energy Solutions доктор Уве Лаубер акцентував на важливості розвитку в Україні водневих технологій, адже вони можуть бути потужним драйвером для національної економіки.

"Компанія, яку я очолюю, є провідним німецьким постачальником установок з виробництва водню. Підписання Меморандуму – результат дворічної співпраці наших фахівців в питаннях розбудови нової для України галузі. Ми робимо великий крок до розвитку водневої енергетики і партнерство в даному напрямку є важливим елементом для подальшої успішної реалізації спільних проєктів", – зазначив Лаубер.

Керуючий директор ANDRITZ HYDRO GMBH Домінік Фуст зазначив, що підписання Меморандуму – подія історичної ваги.

"Підписання Меморандуму між нашими компаніями позитивно вплине на подальший розвиток спільних проєктів. Сьогодні ми – на початку шляху, але ми разом творимо майбутнє і попереду в нас багато роботи", – зауважив Фуст.

Джерело: Екополітика