Україна приєдналася до міжнародного проєкту «LIFE WILDisland»

10 травня у австрійському національному парку Донау-Ауен у Відні на Конференції дунайських заповідників «Danube-wide LIFE WILD island conference» відбувся офіційний запуск проекту WILDisland.

Україна разом з низкою придунайських країн, серед яких Болгарія, Хорватія, Німеччина, Угорщина, Молдова, Румунія, Сербія, Словаччина, та Австрія підписали Спільне Комюніке щодо дунайського співробітництва та реалізації міжнародного проєкту LIFE WILDisland.

Від України у офіційній церемонії взяв участь Василь Химинець - посол України в Республіці Австрія.

«Дунай об’єднує більше країн, ніж будь-яка інша європейська річка, і має багате біорізноманіття. Тому наше спільне прагнення з країнами Дунайського басейну зберегти унікальну річкову екосистему та місця проживання цінної флори та фауни. Міністерство у рамках Міжнародної комісії з захисту річки Дунай (ICPDR) спільно з 13 країнами вже розробляє заходи для захисту річки Дунай. Серед них, національні план управління річковим басейном Дунаю та план управління ризиками затоплення. А ще, ми створюємо сучасну моніторингову базу», - прокоментував Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Приєднання до міжнародного проєкту «LIFE WILDisland» дозволить розширити можливості України у збереженні нашої спільної з Європою природної спадщини.

LIFE WILD island є найбільшим проектом Nature 2000, що фінансується в рамках програми Європейського Союзу LIFE в обсязі 14,2 млн. євро. Цей шестирічний проект об’єднав різні сектори, такі як охорона природи, транспорт, енергетика та лісове господарство. Його мета - відновити природні «дикі» острови на Дунаї, заплави та покращити гідрологічний режим річки.

Під час зустрічі учасники обговорили першочергові кроки реалізації ініціативи зі збереження острівних заповідників дунайського басейну, що налічують 147 островів площею 14 тис. га. 

Загалом, у рамках проєкту у всіх країнах басейну Дунаю буде відновлено 34 острови. Це матиме позитивний вплив на місця проживання цінних видів тварин та рослин.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України