Папа Франциск: Ми покликані захищати світ, а не грабувати його

23 травня Папа Франциск прийняв на аудієнції волонтерів італійської Національної Служби цивільної оборони. У своєму слові Святіший Отець зосередився на трьох важливих пунктах пов’язаних зі словом «захист», яке притаманне діяльності Організації, яка дбає про цивільну оборону.

Захищати, щоб не потрапити в соціальну дистанцію

Папа Франциск, цитуючи Енцикліку «Fratelli tutti», нагадав, що пандемія Covid-19 була нагодою переосмислити цінність ближнього. «Ми спромоглися визнати, що наше життя сплелося і підтримувалося звичайними людьми, які, безсумнівно, творили вирішальні події нашої спільної історії […]. Вони розуміли, що ніхто не врятується сам» (Fratelli tutti, 54). Тому перший захист – це той, який захищає нас від соціальної ізоляції і є важливим способом дати голос надії. «Надзвичайні ситуації останніх років, пов’язані з прийомом біженців, які рятуються від воєн або наслідків змін клімату, нагадують нам про те, як важливо зустріти того, хто простягає руку, пропонує усмішку, безкорисливо витрачає час, завдяки кому почуваєшся як вдома», – зауважив Святіший Отець.

Він підкреслив, що кожна війна знаменує капітуляцію в тому, що стосується людської здатності захищати та є запереченням того, що проголошує Організація Об’єднаних Націй. «Тому святий Павло VI, звертаючись до ООН, проголосив: “Ніколи більше війни!” (4 жовтня 1965 р.). Ми повторюємо це сьогодні перед обличчям того, що відбувається в Україні, і ми захищаємо мрію людей про мир, священне право народів на мир», – підкреслив Папа Франциск. Святіший Отець подякував волонтерам Національної Служби цивільної оборони за те, що вони прийняли біженців з України. «Дякую вам за те, що ви зробили і що продовжуєте робити в тиші. Добро не галасує, але будує світ», – сказав він.

Захист від наслідків екологічних катастроф

Папа Франциск пригадав іспанську приказку: «Бог завжди прощає, людина – деколи, природа – ніколи». Він нагадав про пагубний вплив змін клімату на цивільне населення, яке страждає від різного роду стихійних лих внаслідок надмірного людського втручання у природу. У цій ситуації «втручання цивільної оборони також було важливим у випадку землетрусів, що свідчить про покликання захищати людей, які постраждали від схожих трагедій. Захист – це ознака піклування про територію, на якій ви проживаєте. Ви є гарнізоном для порятунку людських життів і сприяння громадам. Ми покликані захищати світ, а не грабувати його», – нагадав Святіший Отець.

Захист як запобігання

Ділячись думками про ще один аспект захисту, яким є запобігання, Наступник святого Петра процитував фрагмент з енцикліки «Fratelli tutti», яка стверджує, що задля добра світу, кожному необхідно захищати і любити свою землю. На його думку, запобігання здійснюється шляхом формування сумлінь, які «потрібно формувати таким чином, щоб спільні блага не занедбувалися або служили лише користі небагатьох». Святіший Отець, звертаючись до волонтерів Національної служби цивільної оборони, зауважив, що захищати означає також піклування. Для цього необхідно дивитись на приклад Бога, який по-батьківськи опікується людьми. «Якщо ми відчуваємо, що Він опікується нами, ми вчимося великодушно захищати наших братів і сестер, чому навчає нас приклад багатьох святих», – сказав Папа Франциск.

Джерело: Vatican News