"Збережемо Землю! Відновимо землі! Разом!" - еколог Юрій Бабінін

17 червня відзначається міжнародною спільнотою як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами. Цього року він проходить під гаслом: «Землі належать майбутньому! Дозволь клімату підтвердити це!».

Деградація земель та опустелювання вже давно набули глобального виміру та є одними з найбільших викликів для сталого розвитку людства, спричиняючи серйозні проблеми як екологічного, так і соціально-економічного характеру, включаючи голод та вимушену міграцію населення.

За даними міжнародних організацій та експертів за період з 1981 по 2003 роки було деградовано 24% ґрунтів планети. Щорічно людство втрачає 12 мільйонів гектарів земель та 75 мільярдів тон родючих ґрунтів. На землях, які втрачаються щорічно, можна було б отримувати 20 млн. тон зерна. Кожну хвилину в світі від голоду вмирає 16 людей, з яких 12 дітей. Біля 40% населення земної кулі страждає від нестачі води.

Україна належить до вододефіцитних країн. З метою забезпечення населення та галузей економіки необхідною кількістю води в Україні збудовано 1122 водосховищ загальним об’ємом понад 56 млрд. куб. м та близько 40 тис. ставків, 7 великих каналів довжиною 1021 км та 10 водоводів великого діаметра, якими вода надходить у маловодні регіони України. Разом з тим, ситуація продовжує загострюватися, серед іншого через зміни клімату.

Давайте разом вимагати від уряду України створення сприятливих умов для розвитку виробництва органічної продукції та сировини на землях сільськогосподарського призначення, створення (оголошення) нових та розширення площі існуючих територій та об’єктів природно-заповідного фонду, розроблення регіональних схем та програм розвитку екомережі, проведення ґрунтово-агрохімічного обстеження та агрохімічної паспортизації земельних ділянок сільськогосподарського призначення, здійснення природно-сільськогосподарського, протиерозійного, еколого-економічного та інших видів районування (зонування) земель з урахуванням наслідків змін клімату.

Довідково:

Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1994р. (резолюція 49/114). Тоді ж була прийнята Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням. Державам запропоновано присвятити цей день підвищенню інформованості про необхідність міжнародного співробітництва у боротьбі опустелюванням і наслідками посух та про хід реалізації Конвенції про боротьбу з опустелюванням.

Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації довкілля. Воно загрожує здоров'ю і джерелам засобів до існування більше 1 млрд. людей.