Навернення до Бога через підвищення енергоефективності будуть проповідувати в УГКЦ

23 лютого в Івано-Франківську відбулась перша квартальна зустріч архієпархіальних, єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології, яка мала за мету підготовку до екологічного служіння в часі Великого посту.

Зустріч розпочалась спільною молитвою та духовними імпульсами, якими поділився з колегами по церковному екологічному служінні о. Тарас Дзьоба, референт Екобюро УГКЦ в Сокальсько-Жовківській єпархії, наголосивши в особливий спосіб на важливості спільноти яка є основою для ефективності старань задля збереження нашого спільного дому Божого створіння – природи, спільноти, основою якої й джерелом натхнення та сили є Ісус Христос.

Професор Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, пригадав історію Великопосної екоініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння», яка цьогоріч пройде в тринадцятий рік поспіль, її мету, основні завдання та інструменти реалізації. «Основним завданням ініціативи в контексті екологічно-енергетичних викликів війни є сприяння екологічному наверненню до Бога, плекаючи християнську культуру енергоефективності повсякденного життя» - наголосив очільник церковної еко-інституції.

Отець Петро Лащевський, референт з енергоефективності Бюро УГКЦ з питань екології, унаочнив окремі технічні можливості підвищення енергоефективності та енергозбереження, зокрема згадавши й актуальну державну програму безкоштовного обміну старих електричних лампочок розжарювання на нові світлодіодні, що сприяє зменшенню витрат електроструму та енергоносіїв, завдяки чому, кожен українець може зменшити свій екологічний слід і посилити енергетичний фронт в умовах війни.

В рамках зустрічі відбувся також майстер-клас з виготовлення та прикрашання екосвічок з натуральної вощини, проведений о. Михайлом Дзулем та п. Христиною Тимів, а також підбито попередні підсумки благодійної екосоціальної ініціативи «Зігрій убогого світлом стрітенської свічки», яка має за мету солідарну допомогу людям у критичних соціальних ситуаціях, зокрема підтримку безтермінової ініціативи УГКЦ «Нагодуй убогого» у синергії в плеканням християнської екологічної культури та популяризації воскової свічки замість свічок з нафтопродуктів, які часто використовують у храмах.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології