Актуальна тема

Меню

Духовна віднова для природоохоронців Яворівщини

У Велику п’ятницю, 3 травня, в рамках Великопосної екосоціальної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба відвідав природний заповідник «Розточчя», що розташований у містечку Івано-Франкове на Львівщині, де провів тематичну зустріч із керівництвом та працівниками згаданої установи.

У заповіднику діє відповідний еколого-освітній центр, природничий музей, а також проживають птахи і тварини, часто проводяться екскурсії, тощо. Одними з основних цілей заповідника є безпосередня охорона довкілля, а також екопросвітницька діяльність.

Під час зустрічі присутнім було розкрито поняття «інтегральна екологія», тобто сенс і стиль справжнього життя людини-християнина у гармонійних відносинах із Богом, ближніми, самим собою та з усім Божим створінням. Присутнім представлено постаті св. Франциска з Асижу та праведного митрополита Андрея Шептицького як взірців відповідного стилю життя. Окрім цього роз’яснено поняття «екологічний гріх» як в глобальному вимірі так і в повсякденному житті. Зокрема акцентувалося на забрудненні повітря, марнотратному використанні води, надмірному та безвідповідальному споживанні енергії, тощо.

Екореферент, цитуючи текст Святого Письма про створіння Боже, яке «понині стогне і страждає у тяжких муках» (Рим 8, 22), навів приклади потужної сили негативного наміру і слова людини та її руйнівного впливу на Боже створіння. Окрім цього о. Сергій звернув увагу на важливість періоду Великого Посту як нагоди для екологічного навернення, покаяння та покути, тобто примирення з Богом, ближніми й усім, Богом створеним світом. Не менш важливим є формування моральної екокультури на засадах любові і відповідальності у відносинах людини та навколишнього світу.

Врешті, наприкінці зустрічі священик наголосив природоохоронцям на важливості максимально «чистої», тобто неегоїстичної і некорисливої мотивації в особистих морально-добрих екологічних рішеннях та вчинках, зокрема в частині захисту і збереження нашого спільного Дому Землі. Душпастир запропонував поглянути на живі Божі створіння як на такі, у кожному з яких присутній Творець, які є цінними для Нього, і Котрого вони своїм життям щоденно хвалять і прославляють.

Присутнім було продемонстровано й деякі «енергетичні лайф-хаки» з відповідної «Валізки енергоефективності».

Працівники заповідника мали змогу ознайомитися з виданнями Екобюро і придбали примірники «Екологічної Хресної дороги», екоказки «Їжачок рятівничок», ігри «Абетка енергоефективності» та «Марафон енергозбереження».

Для бібліотеки установи і для практичного застосування в діяльності було безкоштовно передано тематичні видання: Енцикліку «Laudato Si», церковно-екологічний календар, дитячу літературу, наліпки та закладки, еко-декалог Патріарха Святослава та відозву митрополичого ординаріату (1938р.) «Людяне обходження й охорона звірят».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології