Освіта для дорослих

Берегині планети: боротися в усіх куточках світу

«Ми повинні боротися в усіх куточках світу, де б ми не були, бо у нас немає іншої вільної планети чи планети на заміну. У нас вона одна і нам потрібно діяти», – казала Берта Ізабель Качерес Флорес (1971-2016), екоактивістка з Гондурасу.

Походячи з племені Ленка (Гондурас), Берта Ізабель Качерес Флорес розуміла наскільки важливо зберегти природу довкола неї.

Ще в студентські роки вона заснувала Раду народних та місцевих організацій Гондурасу (COPINH), щоб вирішити питання незаконної лісозаготівлі та руйнування довкілля, спричинене внаслідок насадження плантацій та будування дамб.

Одна з її основних кампаній, через яку їй у 2015 році вручили Екологічну нагороду Голдмана, завершилась припиненням будівництва найбільшої в світі дамби на річці Гуалькар.

Фірма, що споруджувала дамбу порушила міжнародне право, не порадившись з місцевими племенами, які були занепокоєні тим, що дамба перекриє племені Ленка доступ до води, їжі та засобів лікування.

Читайте також: Берегині планети: життя - це битва, але ти можеш перемогти

На жаль, в 2016 році Качерес вбили в своєму ж домі. Це ще одна втрата в одній з найнебезпечніших країн світу.

Качерес протягом багатьох років знала, що її життя під загрозою; а в 2013 році вона сказала:

«Я хочу жити, в житті є так багато речей, які я хочу робити, але я ніколи не полишала боротьби за нашу територію, за життя з гідністю, бо наша боротьба – законна».   

Фото: ticotimes

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на A mighty girl