Роздуми на Великий піст

Піст за створіння: зменшити харчові відходи!

«Марнування їжі руйнує продовольчу безпеку. В Америці, до прикладу, ми марнуємо нечувану кількість їжі. 40% усієї продукції, яку випускають у США, викидають в той час, як 805 млн. людей по всьому світу кожного вечора лягають спати голодними, тому я постановив, що буду купувати тільки ту кількість їжі, яку мені потрібно і яку я можу спожити. Добре знати, що ти робиш щось хороше»,– Деніел Блекмен (США).

Зменште харчові відходи: купуйте тільки ту їжу, яку потребуєте. Їжте або віддайте їжу, яку ви купуєте.

Згідно даних Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, приблизно 1/3 всієї їжі, яку виготовляють для споживання людьми, марнується або викидається.

Хоча їжу марнують повсюди, але вона не однаково розділена між усіма. Споживачі з багатих країн марнують стільки їжі, як весь об’єм випуску продукції Африки південніше від Сахари.

Причини марнування їжі різняться по регіонах. У країнах, які розвиваються, найбільші втрати виникають ще до того моменту, як їжа потрапить до споживача в результаті організаційних проблем: поганого охолодження, поганих доріг, відсутності координації між виробниками. У більш розвинених країнах, відходи, в основному, з’являються на етапі роздрібної торгівлі, коли високо цінується бездоганний вигляд продукції, а також в домівках самих споживачів, де багато купленої їжі викидають.

Якщо у вас вдома марнується їжа, то розгляньте наступні способи зменшення відходів:

  • Зменште кількість їжі, яку ви купуєте;
  • Не купуйте нову їжу до того, як не з’їли їжу, яку вже маєте;
  • Використовуйте продукти, які ви купили, повністю (всі частини);
  • Готуйте компост з їжі, яку вам не вдалось використати;
  • Поговоріть з місцевими підприємствами роздрібної торгівлі про можливі способи зменшення марнування продукції.          

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на сайт Global Catholic Climate Movement