Актуальна тема

Меню

Календар 2023-2024

 

Login Form

Увійти

Великопосна ініціатива 2024

Не зриваймо та не купуймо первоцвітів – збережімо безцінний дар Творця!

первоцвітиЦього року зима була дуже короткотривалою, тому коли сонце почало балувати нас та все створіння своїм теплом у наших лісах з’явилися тендітні первістки, оновленої після зимового сну матінки-землі – первоцвіти.

Минулого тижня я повертався з Тернополя і бачив на узбіччі дороги багато дітей та дорослих, які тримали у своїх руках цей безцінний дар природи, першу посмішку весни, прикрасу лісів.

Варто задуматися над таким питанням, а що ми знаємо про ці квіти? Так, дійсно, ми дуже мало знаємо про ці дивні рослини, яким не страшні ні раптовий сніг, ні люті морози – до примх погоди вони прекрасно пристосувуються.  Ці ніжні, витончені, немов ожилі сніжинки, квіти є символами пробудження природи, величності творчого задуму Бога Творця, відродження життя, врешті-решт сподівань на краще майбутнє.

Перші квіти після тривалої зими приносять величезну втіху для душі. Руки так і тягнуться до квітів... Але не поспішайте зривати це чудо! Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. Поступово наші ліси збіднюються на ці чудові створіння Господні (первоцвіт, підсніжник, пролісок, мати-й-мачуха, сон-трава, конвалія, медунка, горицвіт весняний, білоцвіт).

Усі види первоцвітів (ранньоквітучих весняних рослин) занесені до Червоної книги, а їх кількість у природі щороку зменшується.

На своєму досвіді можу сказати, що кожної весни набуває великих обсягів заборонена торгівля ранньоквітучими весняними рослинами-первоцвітами. На жаль, багато з нас появу первоцвітів, так само як і я, спостерігають на вулицях та ринках міст, де зірваними продаються рослини, занесені до Червоної книги України.

Люди зривають квіти цілими оберемками, а особливо непоправної шкоди завдають, коли виривають рослини разом з цибулинами. Навіть зрізання квітів без цибулин шкідливе, оскільки призводить до генетичного виродження рослин.

Хочеться попередити, що торгівлю дикорослими рослинами заборонено. Продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення законів України «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього середовища України» та правил торгівлі.

Більше того, на порушників очікує адміністративна відповідальність у формі штрафів та стягнення збитків (у перерахунку на кожну рослину), передбачені статтями 88, 88-1, 159 та 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Проконтролювати стовідсотково виконання даного закону неможливо. Це під силу лише совісті та здоровому глузду, тому що через таке ж саме безвідповідальне ставлення до створеного Богом світу ми з вами зараз, на жаль, не можемо милуватися десятками, а то й сотнями вже знищених з лиця Землі видів рослин та тварин. Отже, чи буде це справедливо по відношенню до наступних поколінь, які зможуть дивитися на первоцвіти тільки на малюнках та фото.

Тому, купуючи первоцвіти у квіткарів або на провулках, ми купуємо браконьєрський товар у людини, що просто знищувала для корисної мети та для власного збагачення рослину, кількість якої і так щорічно зменшується, а існування знаходиться під загрозою. Тож, чи потрібні нашим близьким та коханим такі подарунки?

У момент, коли у Вас з’являється перший імпульс придбати букетик пролісків чи дібровних тюльпанів, щоб подарувати ніжні квіти дорогій Вам людині, задумайтеся, що саме Ви даруєте! Букетик первоцвітів принесе лише ілюзію радості, а потому –  розчарування і смуток, коли квіти почнуть швидко в’янути.

Зверніть увагу! Якщо Ви бачите вже зірвані квіти у продажу, це не означає, що зло вже звершилося без Вас: замість кожного проданого букетика торговці зриватимуть нові квіти. Тому нам, як свідомим християнам, дуже важливо розірвати це коло винищення. Саме Ваша позиція може стати ключовою.

НЕ ЗРИВАЙТЕ ПЕРВОЦВІТИ! І кожному з нас вирішувати, купувати первоцвіти чи ні. Адже, якщо немає попиту, зникне і пропозиція!!!