Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Енергоефективність як виклик сучасності

Сьогодні для всіх нас, вірних Церкви і громадян України, настали насправді важкі часи. Ми стали очевидцями війни, гуманітарних та екологічних потрясінь на Сході та Півдні країни, важкого страждання народу. В протистоянні між силами Добра і зла стаємо свідками великого героїзму. Ще, здається, поволі, але все ж приходимо до несприйняття ментальності пасивного спостереження, в якій ми солодко дрімали до сьогодні. Приходимо до розуміння необхідності щось робити, щось змінювати в собі, брати участь у цій боротьбі з пекельними силами, адже саме дієві християни є воїнами Христа-Царя. Це стає не просто добрим бажанням, але життєво-необхідною, екзистенційною потребою душі в такий переломний момент нашої Віри та, можливо, всієї історії нашого особистого спасіння.

Одним зі шляхів здійснення цієї екзистенційної потреби в контексті глибокої моральної кризи, на моє переконання, є цілковита переміна нашого усвідомлення та звичок щодо бережливого поводження з Божими Дарами, такими як вода, тепло та енергія. Природний закон каже, що енергія не виникає нізвідки, якщо її змарнуємо, то комусь, можливо, її забракне. Якщо зужити понад міру природних ресурсів – нафти, газу, вугілля, океанічних багатств, води, чистого повітря, лісів, то цих Дарів Бога Творця напевно забракне нашим дітям та внукам. Більше того, дефіцит природних ресурсів вже має місце і сьогодні. Споживаючи по-хижацьки земні ресурси, чинимо важкий гріх проти Богом створеного світу та супроти всіх теперішніх і прийдешніх поколінь [див.1, ч. 995]. Не може відбутися нашого правдивого навернення до Бога, якщо наше сприйняття Віри не буде містити і площину екологічного навернення, яка, в найпершу чергу, окреслюється питаннями ресурсо- та енергозбереження.

Очевидно, що проблема ресурсо- та енергозбереження окрім морального та екологічного включає також економічний та соціальний аспекти, насамперед виживання родин у цей складний час. Не вдаючись до оцінки дій уряду, на тлі значного підвищення тарифів на енергопостачання, зрештою, це не сфера компетенції Церкви, хочу висловити особисту думку, що незалежно від зростання цін ми дуже запізнилися з питаннями енергоощадності, а наявні реалії мусимо сприймати так, як вони є, та не забувати яких орієнтирів нам слід триматися. А ці орієнтири не складні [див. 2], потрібно лишень навчитися підчиняти наше тіло з його нахилами та звичками духові, плекаючи в собі чесноти поміркованості в сенсі ощадливого використання енергії та ресурсів та дбайливості до світу творіння.

В цьому особливо благодатному часі для екологічного навернення – часі Великого Посту – навчімося, для прикладу, не мити посуд під протічною водою, приймати душ замість ванни, закривати кран, коли голимось чи чистимо зуби, вимикати зайві електроприлади та освітлення, не залишати прилади в режимі очікування, не опалювати понад міру чи без потреби окремі приміщення, в холодну пору не залишати відчинені навстіж кватирки та багатьох інших малих, але важливих добрих вчинків, що не вимагають від нас жодних фінансових витрат, але тільки зусиль волі.

Разом із такими стараннями, при можливості, можемо, а то й зобов’язані інвестувати в різні новітні технології чи технічні засоби, що надають можливість суттєвої економії енергії чи ресурсів, або ті, що призначені для використання відновлювальних джерел енергії. Для прикладу, з метою економії води слід застосовувати економні перлатори, душові обмежувачі струменя та спеціальні економні лійки, зливні бачки з водоощадним зливом. З метою економії ресурсів для приготування гарячої води можна використовувати сонячні водонагрівні колектори. Найбільш суттєвої економії можна досягнути в сфері опалення – необхідно забезпечити достатню теплоізоляцію та герметизацію будівель, впроваджувати системи механічної примусової вентиляції з теплообміном між використаним та свіжим повітрям, покращувати, де можливо, такі вентиляційні системи ґрунтовими повітряними теплообмінниками, впроваджувати сучасні і здоровіші для мешканців системи великоповерхневого опалення: теплі підлоги, стіни, стелі [див. 3]. Тут можна скористатися із державної підтримки – діє 20-ти відсоткова компенсація суми витраченої на заміщення газових джерел теплової енергії електричною, та запланована урядом 30-ти відсоткова компенсація на утеплення індивідуальних будівель, та 40-ка відсоткова – на утеплення багатоповерхівок [див. 4].

Для економії на електропостачанні з технічних засобів найбільш корисними є побутові прилади високих класів енергоефективності (що мають найменше споживання електроенергії), сучасні економні освітлювальні прилади, наприклад LED-лампи. Не зважаючи на їх високу вартість, витрати будуть оправдані, особливо беручи до уваги подальше подорожчання енергії. Також зменшити оплати за світло можуть допомогти диференційовані прилади обліку – сучасні електролічильники, які дозволяють оплачувати за спожиту електроенергію за різними тарифами в залежності від добового періоду часу [див. 5]. Для цього необхідно частину електроприладів перевести на нічне енергоспоживання, коли діє дешевший тариф. Це може бути електричне опалення, кондиціонери, тепловентилятори, електробойлер для гарячого водопостачання, пристрої з можливістю часової затримки включення – пральні та посудомийні машини, мультиварки, хлібопічки, йогуртниці, електродуховки тощо.

Важливим внеском до досягнення енергонезалежності та процвітання стане інсталяція пристроїв відновлювальної енергетики – біогазові установки, котли на біомасу чи тверде паливо, вітрогенератори, сонячні водогрійні та фотоелектричні станції, теплові насоси.

Ініціюючи проекти енерго- чи ресурсозбереження, Церква може дати свідчення власної віри у Бога Творця, підтримуючи в серцях людей надію на сталий та екологічно безпечний розвиток. Церква потребує людей, які готові бути свідомими громадянами і спадкоємцями Неба та подавати особисті приклади обмеження споживацького стилю життя, адже кожна людина покликана до соціальної відповідальності, в тому числі й екологічної.

Література:

  1. Катехизм Української Греко-Католицької Церкви: Христос – наша Пасха. – Львів: Свічадо, 2011.
  2. Шеремета В. Екологічний дороговказ. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2014.
  3. Ернст Т. Екологія в архітектурному плануванні. Інтернет-ресурс: http://www.ernst.kiev.ua/ekologie_ru.html#Luftfeuchtigkeit
  4. Кабмін обіцяє українцям компенсацію за утеплення будинків. Інтернет-ресурс: http://ua.korrespondent.net/ukraine/3489865-kabmin-obitsiaie-ukraintsiam-kompensatsiui-za-uteplennia-budynkiv
  5. Як почати економити на споживанні електроенергії уже сьогодні. Інтернет-ресурс: http://pay.oe.if.ua:8084/calculator/resources;jsessionid=5D9DCD82CA24D9D0E06C0D245B041968/docs/%D0%91%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%BD%D0%B8%D0%B9%20%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BA%20%D0%B4%D0%BB%D1%8F%20%D0%97%D0%9C%D0%86%20%20%D1%82%D0%B0%20%20%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82%D1%83.doc

 

Петро Лащевський
референт з енергоефективності

Бюро УГКЦ з питань екології