Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Нові вітрові турбіни можна встановлювати на будівлях

Нідерландська компанія Archimedes провела випробування нового типу вітрових турбін для вітрогенераторів, які можна встановлювати на дахах житлових будинків.

Унікальність вітрової турбіни Liam F1 в її безшумності та енергоефективності. Якщо звичайні турбіни часто не покривають витрат з їх встановлення, то новий тип вирішить цю проблему. Крім того, рівень шуму складає всього 45 дБ, що тихіше шуму дощу.

Подібно флюгеру, вона розгортається слідом за вітром, «захоплює» повітряний потік і поступово знижує його швидкість і змінює напрямок. За словами винахідника турбіни та технічного директора Archimedes Марінуса Міремета, ефективність турбіни складає 80% від теоретичного максимуму у вітровій енергетиці.

Одна голландська сім'я споживає в середньому близько 3300 кВт год. електроенергії на рік. За даними Archimedes, розроблена ними турбіна може покрити майже половину цієї потреби при швидкості вітру хоча б 4,5 м/с. Передбачувана вартість установки – 3999 євро. Крім побутових вітрогенераторів, Archimedes планує застосовувати турбіни Liam для електропостачання морських суден.

Джерело: Cleandex