Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

На Прикарпатті може загинути вся флора і фауна Дністра

altУ Прикарпатті екологічна катастрофа - може загинути вся флора і фауна Дністра. У зоні екологічної катастрофи опиняться не тільки населені пункти України, а й Молдови та Румунії.

На Івано-Франківщині дав тріщину Домбровський кар'єр, в якому зберігаються отруйні відходи від калійного і магнієвого виробництва.

За даними екологічних організацій, якщо відходи потраплять в довколишню річку Сівку, а потім у Лімницю, яка забезпечує питною водою місто Калуш, села в окрузі і несе свої води у Дністер, то в зоні екологічної катастрофи опиняться не тільки населені пункти України, а й Молдови та Румунії. Крім того, може загинути вся річкова флора і фауна Дністра.

Сьогодні ОДА Івано-Франківської області разом з міськрадою міста Калуш визнали ситуацію на Домбровському кар'єрі як НП державного масштабу. Передумовою для такого рішення стали дані моніторингу Академії гірничопромислових наук щодо бортів Домбровського соляного кар'єру в Калуші і гідрохімічного складу вод в його затопленій частині.

Зазначимо, Домбровський кар'єр - єдиний у світі гірничопромисловий об'єкт, де сіль видобували відкритим способом. Глибина кар'єру - 140 м, довжина - 900 м, ширина - 850 м.

Джерело: Природа України