Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Церква на Прикарпатті закликає до зменшення кількості відходів

Минулого тижня на Івано-Франківщині стартував екологічний проект «Менше сміття –краще життя». Ініціаторами даного проекту є Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА, ГО «Громадський центр «Еталон» за підтримки Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА й Бюро УГКЦ з питань екології.

Основною метою проекту є підвищення компетентності мешканців Прикарпаття щодо правильного поводження з побутовими відходами та впровадження процесу сортування сміття на місцях, що сприятливо впливатиме на стан навколишнього середовища.

Для того, щоб продемонструвати освітянам та активній молоді важливість об’єднання зусиль щодо збереження цінних природних ресурсів та мальовничих прикарпатських краєвидів, до складу виїзної робочої групи ввійшли представники влади: Петро Кульба, начальник відділу економіки природоохоронної діяльності, екологічного моніторингу, зав’язків із громадськістю та ЗМІ, Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА та Тетяна Семенюк, головний спеціаліст Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА, церкви – о. Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології, та громадськості – Лариса Євсєєва та Леся Аронець, тренери Громадського центру «Еталон» та Олег Серняк, фахівець в управлінській сфері.

11 квітня в селищі Обертин відбувся перший семінар для жителів Тлумацького та Тисменицького районів, 12 квітня відбулися заходи в м. Надвірна для учасників з Богородчанського та Надвірнянського районів, а 13 квітня в с. Тишківці – для мешканців Снятинщини та Городенківщини.

При допомозі інтерактивних методик, мультимедійних презентацій та тематичних роликів доповідачі спонукали учасників семінарів до того, щоб кожен у своєму населеному пункті в першу чергу пропагував зменшення кількості відходів, відмовляючись від одноразових та розрекламованих речей, а також аргументовано, на прикладах, доводили, що відходи – це не сміття, а цінний ресурс, якщо з ними правильно повестися. Отець Михайло, опираючись на найвищих церковних авторитетів, наголошував на тому, що відповідальне ставлення до природи випливає з основоположних принципів християнської віри. Марнуючи безцінні Божі дари та перетворюючи їх у непотріб, тим самим забруднюючи довкілля, ми грубо порушуємо наказ Творця «порати і доглядати» та наражаємо наше життя та життя наших нащадків на небезпеку.

«Свідчити свою віру в Творця можна по-різному: через молитву чи добру справу,  діло милосердя до ближнього чи участь у Євхаристії, а можна свідчити через використання у повсякденному житті полотняної сумки чи відмовою від одноразового посуду» – зазначив представник Екобюро.

В рамках першого етапу реалізації проекту планується провести 10 виїзних тематичних семінарів для освітян з усієї області про негативний вплив твердих побутових відходів (ТПВ) на довкілля, а також про правильне сортування побутових відходів та можливості їх повторного використання. Паралельно проводяться тренінги для лідерів учнівського самоврядування щодо впровадження у побуті правильного сортування відходів з метою подальшого поширення отриманої інформації серед школярів та дорослих.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології