Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Покликання учителя до любові і витривалості

14 листопада 2018 року у Долинському гуманітарному ліцеї №6 відбувся семінар учителів основ християнської етики Долинського району.

Директор ліцею Юрій Олександрович Петренко радо привітав гостей, представив роботу закладу, поділився досягненнями і планами на майбутнє.

Отець Ігор Яблонь, відповідальний за освіту і виховання у Долинському протопресвітеріаті, розпочав семінар молитвою і благословив учасників освяченим єлеєм. Валентина Василівна Лещук, методист районного методичного кабінету, ознайомила учасників семінару з планом роботи та основними ключовими моментами педагогів у викладанні даного курсу.

Семінар поділявся на два блоки. Перший висвітлив о. Іван Луцишин, представник Комісії освіти і виховання при Івано-Франківській архієпархії, котрий подав два модулі на тему «Покликання учителя до любові і витривалості». Виступ був підсилений практичними прикладами і звернений на особу учителя, як доброго і люблячого провідника. «Учитель – один із тих, хто також може допомогти розпізнати покликання своїм учням. Адже саме уважний вчитель одним із перших помічає здібності, нахили, схильності юної людини» – зазначив о. Іван.

Другий блок мав о. Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архієпархії, котрий представив учасникам семінару тему «Служіння для збереження Божого творіння», в якій висвітлив основні напрямки діяльності Екобюро, а також розкрив важливість оперування Дарами Святого Духа для формування християнської відповідальності за Богом створений світ. «Кожен християнин, оскільки є живим храмом Духа Святого, повинен стати мобільним храмом, з присутністю якого на будь-якому місці все навкруги починає змінюватись і преображатись. Тому, перш за все вчитель має бути прикладом для дитини» – наголосив екореферент.

На завершення, керівник методичного об’єднання учителів основ християнської етики Долинського району Ірина Михайлівна Яблонь подякувала представникам Івано-Франківської архієпархії о. Івану Луцишину та о. Михайлу Дзулю за те, що священики змістовно і на максимум працювали, щоб достукатися до педагогів і подати якнайбільше важливого і корисного матеріалу.

Екореферент подарував учасникам семінару церковні екологічні календарі з думками Морального авторитету нації – світлої пам’яті Блаженнішого Любомира про те, що означає бути людиною, адже ключовим завданням вчителя християнської етики є не тільки дати якісь конкретні знання, але, насамперед, в тандемі з сім’єю та Церквою цілісно сформувати людину. Також учасникам семінару представили корисну еколітературу, яка може стати невід’ємною складовою бібліотеки вчителя основ християнської етики.

 

Повідомила Ірина Яблонь для Інформаційної служби Бюро УГКЦ з питань екології