Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Висадженням дуба у Бродах відзначили 100-річчя полковника УПА Петра Полтави

У п’ятницю в місті Броди розпочалися масштабні урочистості з нагоди 100-річчя від дня народження ідеолога національно-визвольного руху 1940-50 років, полковника УПА Петра Федуна (псевдонім – Полтава).

Розпочалося дійство біля пам’ятника борцеві за самостійність України із поминальної панахиди за упокій душі воїна-повстанця, яку провів голова Екологічної комісії на теренах Сокальсько-Жовківсько Єпархії, священик церкви Воздвиження Чесного Животворящого Хреста о.Тарас Дзьоба.

У своєму слові священик зазначив, що потрібно мати не абияку силу волі, щоб дбати про добро народу та його майбутнє. Лише сильні люди можуть жертвувати власним добробутом і навіть життям заради вищих ідей, зокрема державотворення.

Потім відбулося народне віче, на якому виступили представники місцевої районної влади, громадські діячі та родичі Петра Федуна. Завершилось велелюдне віче покладанням квітів до пам’ятника народному месникові та запаленням лампадок пам’яті.

Після поминальних заходів біля монумента, в читальній залі Бродівської центральної районної бібліотеки відбулась урочиста академія, присвячена життю, діяльності та звитяжній боротьбі Петра Полтави, в якій взяли участь науковці зі Львова, співробітники Бродівського історико-краєзнавчого музею, дослідники-аматори героїчної особистості цього незламного воїна УПА. Зокрема кандидат історичних наук Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича Михайло Романюк детально розповів учасникам академічного заходу біографію Петра Федуна-Полтави та наголосив, що він є третім за рангом у середовищі воїнів УПА після Романа Шухевича та Василя Кука.

Депутат Львівської облради, історик Олег Панькевич у своєму виступі наголосив на нерозривних зв’язках, які поєднують покоління борців за волю України 40-50 років минулого сторіччя із сучасниками.

Інші мовці більш детально акцентували увагу присутніх на навчанні та студентських роках Петра Федуна, його звитяжній боротьбі та ідеологічних баченнях, а також велись діалоги про останній бій народного месника та місце його загибелі.

Представниця родини Федунів, правнучата племінниця речника національної ідеї ОУН-УПА Оксана Мартиняк, виступаючи, сказала: «У минулому році нашій родині вручили безцінні нагороди Петра Полтави, за що висловлюю щиру подяку координаційній раді і всім, хто долучився до відновлення цих нагород, що стали для нашої родини реліквією, яка відтепер буде передаватися з покоління в покоління, як символ гідності, честі і свободи».

Після врочистої академії організатори заходу, науковці, священик Тарас Дзьоба та окремі представники громадськості взяли участь у посадці дерева на честь 100-річчя від дня народження Петра Полтави. Відтак, у центральному сквері міста Броди, на майдані Свободи, було посаджено молоде деревце дуба черешчатого, якого надав старший науковий співробітник Національного природного парку «Північне Поділля» Володимир Баточенко.

За матеріалами Михайла Шишки

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології