Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Дні духовної віднови перед мощами св. Івана Павла ІІ

В перший тиждень Великого посту, з ініціативи отця-пароха Павла Кадлуба, на парафіях Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста с. Загір’я та Різдва Пресвятої Богородиці с. Княгиничі пройшли Дні духовної віднови. Протягом п’яти днів, з 13 по 17 березня, парафіяни мали змогу поглибити свою віру та пройти шлях екологічного навернення, роздумуючи над темою «Створіння очікує нетерпляче виявлення синів Божих» (Рм 8,19).

У духовних науках о. Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архієпархії, пригадав присутнім про фундаментальний обов’язок людини – порати і доглядати Богом створений світ, розкрив роль і значення створіння у стосунках між Богом і людиною, окреслив зміни у сприйнятті й ставленні до створіння після гріхопадіння Адама, представив суть екологічного гріха та значення навернення для душі і тіла людини та всього створіння. «Через створіння ми маємо можливість пізнати велич Творця і хвалити Його, однак диявол робить все можливе, щоб на місце Творця поставити саме створіння-людину, котра нищить природне довкілля і цим самим ображає Небесного Отця та грішить проти Нього» – констатував екореферент.

Не оминули священники також і місцевого ліцею, де ввесь педколектив та учні, належно приготувавшись, мали змогу приступити до Святих Таїнств Покаяння та Євхаристії. Після молитви отець-реколектант представив присутнім екологічне вчення Католицької Церкви на основі роз’яснення в доступний спосіб енцикліки «Славен будь», тематичних екороликів та наглядних прикладів. Надзвичайний ажіотаж у дітей викликала валіза енергоефективності, яка була сприйнята дітьми як «валіза з грошима» і як виявилося – вони не помилилися, бо при допомозі різноманітних пристроїв з валізи можна не тільки заощаджувати природні ресурси, а й суттєво скоротити витрати з сімейного бюджету. Далі діти спільно зі своїми наставниками мали змогу пройти тест на перевірку своєї екологічної свідомості та обізнаності в сфері енергоефективності. Завершилася зустріч у школі молитовним розважанням над стаціями Хресної дороги та благословенням мощами св. Івана Павла ІІ.

Реколекційні науки тісно перепліталися з традиційними великопосними Богослужіннями: Літургією Напередосвячених дарів, Великим повечір'ям з покаянним каноном преподобного Андрея Критського, Хресною дорогою, Літургією Св. Василія Великого.

Через молитву, розважання, проповіді, мультимедійні презентації, фільми священики доносили істину про те, що в час посту слід навчитися змінювати наше ставлення до інших і до створіння, у молитві зректися власного «я» і визнати себе потребуючими Господа та Його милосердя, давати милостиню, щоб вирватися з безглуздя жити й нагромаджувати для себе, клопочучись про майбутнє, яке нам не належить.

На завершення Днів духовної віднови після Божественної Літургії парафіяни отримали благословення мощами св. Івана Павла ІІ та пам’ятки доброго християнина.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології