Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Вперше в Івано-Франківську презентували енцикліку "Laudato Si"

У четвер, 17 жовтня, в день пам’яті св. Франциска Асижського, котрого св. Папа Іван Павло ІІ проголосив покровителем екології та екологів, в стінах Івано-Франківської духовної семінарії відбулася презентація українського перекладу енцикліки Святішого Отця Франциска про турботу за наш спільний дім «Laudato Si».

Розпочався захід зі спільної молитви, яку очолив архієпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин. У привітальному слові митрополит Володимир зазначив, що «для нас сьогодні є повчальними слова Святішого Отця з його енцикліки, на яких потрібно будувати наше життя не тільки в храмах, семінаріях чи християнських родинах, але на екологічному вченні Папи Франциска має базуватися наше християнське суспільство та формуватися державна стратегія».

Енцикліку презентував д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, котрий коротко представив історію постання українського перекладу, та зосередив увагу присутніх на глибокому змістовному наповненні цього документу. Зокрема п. Володимир наголосив на важливості реалізації у повсякденному житті християнина формули, яку пропонує Папа Франциск і за якою побудована енцикліка: «дивися-оціни-дій». Підсумовуючи змістовне наповнення цього документу і його значення для кожної людини очільник Екобюро подякував всім, хто долучився до праці над українським перекладом і зазначив, що «всі ми є відповідальні за сотворений світ і кожен покликаний стати інструментом в руках Божих задля порятунку Його створіння».

Далі модератор презентації, о. Михайло Дзуль, запросив до слова високоповажних гостей та доповідачів, котрі висловили свої враження та сподівання від виходу в світ цього видання.

Так, зокрема, о. Роман Микієвич, Ректор ІФДС, звернув увагу присутніх на простоту та доступність з якою промовляє Папа; п. Тетяна Лапка, заступник начальника управління культури, національностей і релігій Івано-Франківської ОДА, поставила акцент на господарському ставленні до природи; проф. Максим Карпаш, проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, був вражений тим, що Папа говорить в енцикліці про сталий розвиток і повторне використання речей як вияв любові.

Отець Андрій Чорненко, проректор з навчально-методичної роботи ІФА наголосив на важливості поєднання двох складових в енцикліці: навчання, знання та виховання, які мов два крила, дозволяють людині відірватись від матеріального і побачити творчий задум Отця. Проректор з наукової роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника проф. Валентина Якубів подякувала за те, що Церква долучається до екологічного виховання, а перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області Ігор Яківчук висловив побажання, щоб кожен екоінспектор ознайомився з енциклікою для кращого усвідомлення відповідального виконання своїх професійних обов’язків. Петро Кульба, начальник відділу державного управління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області висловив побажання подальшої співпраці з Екобюро, згадавши попередні спільні заходи та ініціативи, а о. Василь Завірач, парох с. Більшівці поділився значенням енцикліки для душпастирської праці на парафії.

Завершилася презентація спільною молитвою за нашу Землю, автором якої є Папа Франциск.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології