Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Митрополичий Синод Тернопільсько-Зборівської митрополії взяв до уваги екологічні виклики нашого часу

10 березня у Марійському духовному центрі Зарваниці, під головуванням архієпископа і митрополита Кир Василія Семенюка, відбулася перша сесія митрополичого синоду Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ, яка серед різних питань та потреб митрополії, взяла до уваги також і екологічні виклики нашого часу .

У синоді взяли участь єпископи митрополії: владика Дмитро Григорак, єпарх Бучацький, владика Іван Кулик, єпарх Кам’янець-Подільський, владика Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський. Доповідачами на засіданні були ректор Тернопільської духовної семінарії о. Іван Римар,який представив доповідь на тему священичих покликань та референт з питань екології о. Василь Шафран, який розповів про діяльність Екобюро не теренах Тернопільсько-Зборівської архієпархії.

Екореферент коротко представив владикам історію діяльності Екологічного Бюро УГКЦ та розповів про програму заходів, які кожного кварталу проводяться у межах Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та по всіх єпархіях та екзархатах України. О. Василь відзначив, що питання екології все більше і більше заторкуються святішим Отцем Папою Франциском і що ці повчання мають реально втілюватися у діяльність нашої Церкви.

«На завершення своєї доповіді хочеться всі нам пригадати, що, відчитуючи знаки сьогоднішнього часу, Католицька Церква все частіше і частіше повертається до проблем екології. Тут не можна не згадати зовсім свіже пост-синодальне звернення Папи Франциска «Querida Amazonia», це є окремі, спеціально присвячені екологічним питанням, розділи у наших катехизмах, та у соціальному компендіумі КЦ. Перша, в історії Церкви, екологічна енцикліка «Славен будь» стала потужним маяком для всіх блукаючих у морі цього бурхливого життя. Нехай сьогодні у цьому Марійському місці не забракне нашої похвали для Богородиці і ці молитовні рядки енцикліки від Папи Франциска, хай стануть словами науки для всіх нас» – підсумував екореферент.

Він також звернув особливу увагу на рядки з енцикліки: «Марія, Мати, яка піклувалася про Ісуса, тепер з материнською любов’ю та болем опікується зраненим світом. Так само як оплакувало її вражене серце смерть Ісуса, так горює вона тепер через страждання розіп’ятих бідняків і створінь цього світу, які знищує сила людини…В її прославленому тілі разом із Воскреслим Христом частина створіння досягла повноти своєї краси. Вона не лише зберігає у своєму серці ціле життя Ісуса, яке дбайливо оберігала (пор. Лк2,19. 51), але й розуміє значення всіх речей. Тому ми просимо її допомогти нам подивитися на цей світ мудрішими очима»» (LAUDATO SI’ 241).  

Митрополичий синод розробив також проект звернення до всіх вірних митрополії, про конкретні діла милосердя для довкілля у часі Великого Посту, яке незабаром буде опубліковано.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології