Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

За збереження створіння та екологічне навернення людства

13 березня 2020 р. Б. у храмі св. влкмч. Димитрія с. Задністрянське Більшівцівського протопресвітеріату роздумували над страстями Господа нашого Ісуса Христа у молитві Хресної Дороги, яку очолив екореферент Більшівцівський о. Ярослав Клюса, склавши спільне намірення «За збереження створіння та екологічне навернення людства».

«Ісус, уздрівши їхню віру, до розслабленого і каже: «Сину, відпускаються тобі твої гріхи.» (Мр 2. 5).

Найперше, що зробив Ісус – це звільнив розслабленого від гріхів. Очевидно гріх став причиною недуги чоловіка і Христос не просто усуває зовнішні ознаки хвороби, але знищує її в корені.

Сама фізична недуга, можливо, була наслідком гріха, але вона стала симптомом духовного захворювання через дефіцит любові і тим самим привела бідного чоловіка до Спасителя.

Сьогодні спостерігаємо великий процент онкологічних захворювань, безпліддя, інфекційні недуги. А це є наслідком екологічних гріхів людства упродовж тривалого часу, адже, чинячи їх, людина відвернулася від Божої любові, від того духовного і тілесного живлення, що призводить до деградації. Що робити, як все виправити?..

Подібно як і в розслабленого є тілесні симптоми, але недуга є духовною, і її симптоми спонукають модерне суспільство примиритися з Творцем через Його створіння. Полюбити творіння, відкритись до любові Творця, отримавши ласку, а тим самим гідність називатися дитиною Божою.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології