Актуальна тема

Великопосна ініціатива 2024

Екологічний декалог

«Заповідь «Не вбивай» стосується не тільки людини але всього живого, що Господь Бог лишив нам» – Глава УГКЦ

У 206-й день війни росії проти України, Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ презентував чергову заповідь Екологічного декалогу Церкви і запросив роздумати над тим, як ми як християни, повинні вшановувати нашого Бога Творця захищаючи своє життя, життя ближніх та довкілля як простір життя.

«Ми завжди підкреслюємо, що наш Бог Творець є джерелом життя. Ми, як християни, віримо в Бога який у своїй любові дає життя усьому сотворінню. Більше того, Він не тільки дав життя один раз на початку сотвореного світу, Він постійно животворить світ, який Він покликав з небуття до буття. Бог нами дихає неустанно, тому ми живемо, ми маємо віддих життя, який (Творець) вдихнув у новосотвореного чоловіка Адама у райському моменті сотворення світу», – підкреслив Глава УГКЦ.

«Сьогоднішня заповідь, заповідь пошани до Бога і Його сотворіння каже нам наступне: «Не вбивай!» Пам’ятай, що Земля і все створіння є простір для життя. Шануй і дбай про життя у його різноманітних формах, бережи біологічне різноманіття як спільну спадщину отриману від Творця. Ми бачимо як заповідь «Не вбивай» стосується не тільки людини але всього живого, що Господь Бог лишив нам. Тому пошана до навколишнього середовища як до простору життя є пошаною до самого Бога, Який дає це життя» – наголосив архиєрей.

У зверненні Блаженнійший Святослав наголосив на тому, що військові дії згубно впливають на наше довкілля, і як просто варварськи були винищені реліктові ліси на Півдні нашої Батьківщини, Чорноморському узбережжю, як в заповідниках, такому як «Асканія-Нова» і багатьох інших, було варварськи знищено рідкісних тварин.

Глава УГКЦ засудив жахливі військові злочини рф проти життя людини, які відкрились у визволених Ізюмі та Балаклії і констатував, що російські варвари і військові злочинці перетворюють українську землю в простір смерті: «Варвари, військові злочинці, вони перетворюють українську землю на простір смерті, замість того щоб будувати, шанувати те життя яке там існує».

«Але ми, як християни, повинні шанувати життя, його утверджувати, за нього боротися і ми дякуємо Господу Богу і нашим Збройним Силам за те, що ми з вами є живі у цей ранок, і можемо разом молитися один за одного, помагати один одному, рятувати один одного, і як християни служити життю. Найперше шанувати й рятувати людське життя від зачаття до природньої смерті, а також шанувати довкілля як простір цього життя» – наголосив Патріарх УГКЦ.

«Боже, благослови Україну, Боже, благослови наших синів і дочок, дівчат і хлопців, які сьогодні воюють із зброєю в руках, відвойовують простір життя для нашого народу. Боже, дозволь нам, як твоєму народові, утверджувати нашу Батьківщину, як те середовище, яке плекає і шанує життя у всіх його формах і у всьому його різноманітті. Боже, благослови Україну Твоїм справедливим миром!» – помолився та уділив своє архиєрейське благословення Блаженнійший Святослав.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології