Актуальна тема

Великопосна ініціатива 2024

Екологічний декалог

Блаженніший Святослав закликав звільнитися з неволі споживацтва і практикувати чесноту стриманості та поміркованості

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 210-й день війни росії проти України.

Архієрей запросив усіх вірних до роздумів над ще одним правилом вшанування Бога Творця, яке є частиною духовної християнської культури. Без цього правила нема справжнього християнина. «Це правило каже нам таке: уникай неволі споживацтва. Відмовся від надмірного споживання. Пам’ятай, що все на світі і в цьому житті має свою екологічну ціну, яку комусь потрібно заплатити. Споживай відповідально, практикуй чесноту стриманості та поміркованості».

В умовах війни споживацтво вбиває. Непоміркована неситість ворожої армії, з якою вона атакує нашу Батьківщину, обкрадає міста і села, займається мародерством, показує споживацтво, яке вбиває. «Той ворог, який має величезні природні ресурси, величезні засоби для існування, неситим оком споглядає на цілий світ. Де ще є якась країна, яку можна загарбати, поневолити й обікрасти. Про це так влучно каже наш пророк, кобзар Тарас Шевченко. Він говорить про несите око. Каже: „… той неситим оком за край світа зазирає – чи нема країни, щоб загарбать і з собою взять у домовину"»,  – процитував Блаженніший Святослав.

Споживацька культура руйнує людську душу, тому що кидає людину в неволю власних похотей і пристрастей. Він зазначив, що справжній християнин – це той, хто вміє панувати над собою, вміє стримувати свої апетити, вміє над ними панувати. Він тоді справді є господарем своєї особи і досвідчує свободу, свободу у всій її красі і повноті. «Пам’ятаймо, що все те, що ми споживаємо, має свою не тільки комерційну, але й екологічну ціну».

Глава УГКЦ зазначив, що сьогодні, на жаль поширюється культура одноразового використання, зникають майстерні, які що-небуть ремонтують. Світ, який перетворюється на культуру одноразового використання, приречений на загибель.

Предстоятель УГКЦ закликав просити в Пречистої Діви Марії, щоб допомогла нам бути мудрими, чеснотливими у стриманості й поміркованості. Будьмо стриманими для того, щоб земля, на якій ми живемо, витримала вагу сучасної цивілізації. Тільки тоді людство, наше українське суспільство, може мати перспективу сталого розвитку, а інакше несите око людини забере в могилу з собою не тільки саму людину, але й світ довкола неї.

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови наше військо! Боже, благослови синів і дочок України, які на фронті та в тилу відвойовують простір життя, захищають майбутнє для нашого народу! Боже, благослови Україну своїм небесним миром. Пресвятая Богородице, спаси нас!» – попросив архиєрей.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології