Актуальна тема

Меню

Календар 2023-2024

 

Login Form

Увійти

Великопосна ініціатива 2024

Піст за створіння: ми є лише однією ниточкою у Божому полотні створіння

«В моїй культурі Маорі є вислів: «Вода дає життя усьому». Кліматичні зміни загрожують суттєвими видозмінами всього, оскільки вони впливають на природну модель наших океанів та всіх живих істот у ньому. Вже багато поколінь, будучи моряками, ми покладаємось на ці природні ресурси, таким чином, годуючи наші родини. У Книзі Буття сказано, що ми є відповідальними охоронцями усього створіння, тому давайте не будемо розчаровувати нашого Бога-Творця», – Яцинтія Мерфі (Нова Зеландія).

Візьмімо на себе зобов’язання:  На час Великого посту візьмімо на себе зобов’язання жити більш праведно. Молімося з людьми з усього світу: Господи Творче, дай нам сили жити в гармонії з твоїм створінням.

Ми беремо на себе зобов’язання жити простіше та в гармонії зі створінням. У своєму екологічному посланню «Славен Будь», в якому папа Франциск звертається не тільки до Католицької Церкви, але й до всіх «людей доброї волі», Cвятіший Отець говорить: «Природу не можна сприймати, як щось окреме від нас чи, по великій мірі, як середовище, в якому живемо. Ми є частиною природи, охоплені нею і, таким чином, перебуваємо в постійній взаємодії з нею». (62,139)

Кожен з нас тісно пов'язаний з усім створінням і залежить від нього. Блага створіння забезпечують нас, від фермерів до офісних працівників, усім. Їжа, яку ми споживаємо, вода, яку ми п’ємо, повітря, яким дихаємо: все це є частиною праці Божих рук, як і ми самі.

Усвідомлюючи, що ми є лише однією ниточкою у Божому полотні створіння, зробімо постанову жити праведно.

Візьміть на себе зобов’язання. Протягом цих сорока днів Всесвітній Рух католиків з питань клімату пропонує низку способів, як постити від наших дій, які завдають шкоди нашому Спільному дому. Спробуйте записати ті зобов’язання, які ви дали собі стосовного свого стилю життя. Наприкінці Великого посту, спробуйте поглянути на ті зміни, які у вас відбулись, і поділіться досвідом з рідними та друзями.

«Учиніть гідний плід покаяння!» (Мт 3,8)   

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на сайт Global Catholic Climate Movement