Енергозбереження на кухні
Енергозбереження на кухні
На кухні, дотримуючись нескладних правил та прийомів, можна заощаджувати вагому кількість енергії та коштів, а також спричиняти меншу шкоду для довкілля.
Енергоощадливі прилади
Вагома економія енергії на кухні можлива вже завдяки придбанню енергоощадливих кухонних приладів.
Газ більш зелений
Газові плити значно екологічніші в порівнянні з електроплитами, оскільки на електростанціях лиш близько 34% спаленого палива перетворюється на електричний струм, а інші 2/3 нагрівають та забруднюють довкілля.
Пальник
Газовий пальник запалюйте після того, як поставили на плиту посуд з продуктами для приготування їжі, а не навпаки.
Вимикайте пальник, навіть якщо маєте намір запалити його за «хвилинку».
Висота полум'я
Готуйте їжу на мінімальній висоті полум'я, а доводьте до кипіння на великій.
Кришка береже довкілля
При куховаренні закривайте каструлі і сковорідки кришками відповідного діаметру. Без кришок «тікає» багато тепла і води, процес приготування їжі триває довше і ви витрачаєте значно більше енергії.
Скло береже енергію
При купівлі посуди віддавайте перевагу каструлям та сковорідкам із скляними кришками, щоб можна було спостерігати за приготуванням їжі без їх знімання та марнування енергії.
Зелені скороварки
Готуйте їжу в скороварках (пароварках) економлячи до 50% енергії та часу.
Не наливайте в них надто багато води. Картопля чи інші овочі не мусять плавати у воді, вистачає декілька сантиметрів води.
Нагар
Посуд з нагаром зумовлює біля 5% додаткових витрат енергії.
Накип
Накип утворюється в результаті багаторазового нагрівання і кип'ятіння води і має малу теплопровідність. Пам'ятайте, що накип усередині електрочайника істотно збільшує кількість енергії, потрібної для того, щоб закип'ятити воду, тому його необхідно своєчасно чистити.
Оптимальне співвідношення посуду та їжі
Використовуйте посуд такого розміру, що відповідає кількості їжі. Якщо Ви використовуєте надто велику каструлю для маленької кількості їжі, то споживання електроенергії буде набагато більшим.
Оптимальна кількість води
Наливайте воду в каструлю чи чайник у відповідності до дійсних потреб! Надмірна кількість води при варінні картоплі, гречки, рису та ін. – це також додаткові витрати енергії.
Якщо ж кип'ятимо половину чи цілком повний чайник, щоб заварити чашку чаю або кави, то таким чином спричинюємо багаторазові перевитрати енергії та коштів на нагрівання води.
Для електроплит
- Трубчаті нагрівальні елементи електроплит мають більшу корисну дію від звичайних штампованих конфорок.
- При приготуванні їжі на електроплиті використовуйте залишкове тепло конфорок: вимикайте їх за 3-5 хвилин до завершення приготування страви.
- Плита повинна бути справна. Нагрівальні елементи з відколами та здуттями значно гірше виконують свою функцію, оскільки при неповному контакті конфорки з посудом відбувається втрата тепла, тому їх необхідно замінити.
- Плита повинна бути чиста. Дуже забруднені нагрівальні елементи є причиною додаткових витрат струму.
- Використовуйте каструлі і сковорідки з рівним дном, що щільно лягає на нагрівальний елемент. Це дозволяє економити близько 5% енергії. Якщо при помішуванні посуд сковзає з нагрівального елемента, то цей елемент не придатний для використовування (у сенсі енергозбереження).
- Використовуйте посуд для приготування їжі з діаметром дна, рівному діаметру конфорок електроплит. В середньому, кожен сантиметр діаметру каструлі, меншого від конфорки, означає близько 20% лишніх витрат електроструму, які йдуть на нагрів повітря.