Актуальна тема

Меню

Календар 2023-2024

 

Login Form

Увійти

Великопосна ініціатива 2024

Церковні екологи УГКЦ озброїлись новим дієвим інструментом для проведення екологічних місій

Яким чином оптимізувати екологічне служіння Церкви? Як допомогти сучасній людині зустрітися з Богом через усвідомлення своєї відповідальності за створений Богом світ і своє безпосереднє природне довкілля? Що потрібно зробити для того, щоб «Екологічні місії», які Бюро УГКЦ з питань екології цієї осені буде проводити вже шостий рік поспіль, стали ще більш ефективними і спричинились до екологічного навернення, завдяки якому ми почнемо по-Божому ставитись до всього Божого створіння-природи? Все це лиш деякі з питань, які стояли на порядку денному 3 квартальної зустрічі єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології, яка відбулась 5-6 вересня в Марійському духовному центрі Зарваниця.

Перший робочий блок був присвячений презентації довгоочікуваного українського перекладу екологічної енцикліки Папи Франциска «Laudato Si’», здійсненого Бюро УГКЦ з питань екології. Професор Володимир Шеремета, керівник церковної екоінституції, презентуючи видання, наголосив на тому, що «ця енцикліка є чудовим компендіумом екологічного вчення Вселенської Церкви про спільну відповідальність всіх людей за наш спільний дім – сотворений Богом світ». Згідно з переконанням очільника Екобюро УГКЦ, важко переоцінити значення вчення енцикліки для Божого створіння у всесвітньому масштабі, а рівно ж – українського перекладу для збереження природної спадщини Творця у нашій країні.

З відео-вітанням з Риму, де зараз відбувається Синод Єпископів УГКЦ, до присутніх звернувся о. д-р Володимир Містерман, заступник адміністратора Патріаршої курії, який привітав керівника, працівників центрального офісу,  а також єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології з цією неординарною подією – виходом у світ українського перекладу енцикліки Папи Франциска «Laudato Si’», що, на його переконання, є важливим здобутком для всієї Церкви. Отець Володимир Містерман висловим глибоку вдячність присутнім за їх важливе служіння, яке, як він констатував, «допомагає людям краще прославляти свого Творця і Спасителя».

Доповідачем другого робочого блоку став професор і завідувач кафедри хімії та мікробіології Тернопільського національного технічного університету доктор Олег Покотило, котрий представив доповідь на тему: «Вода та її значення у житті людини», яка викликала живе зацікавлення присутніх, а також бажання використати почуте на практиці у своєму житті та служінні.

Третій робочий блок був присвячений темі Божих дарів лісу і необхідності їх захисту та сталого управління. Доповідь «Ліс як головний елемент екологічного балансу у природі», яку виголосив Володимир Островський, продовжилась діалогом з доповідачем, щодо актуальних проблем та сучасних загроз для лісу, а також як Церква може долучитися до збереження цього цінного Божого дару.

Опісля екореференти мали можливість ознайомитись з різними екологічними ініціативами та соціальними проектами Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ, а також відслужити подячну Літургію в Малій базиліці Зарваницької Матері Божої та спільно молитись за успішні осінні екологічні місії та екологічне навернення, яке є запорукою не лише чистішого світу, але, передусім, відновлення нашого спілкування і єдності з його Творцем.

В п’ятницю, 6 вересня, на порядку денному стояла підготовка до екологічних місій, які Бюро УГКЦ з питань екології провадить завдяки своїм єпархіальним та екзархальним референтам, які єдиною командою несуть Божі екологічні істини до найширшої авдиторії, не обмежуючись лише на парафіяльні громади, але намагаються потрапити у навчальні заклади та започаткувати діалог з органами місцевого самоврядування для більш ефективного управління Божими природними дарами та збереження спільної природної спадщини Творця. Професор Володимир Шеремета, презентуючи основні завдання та інструменти Екологічних місій для порятунку створіння 2019, повторно наголосив на особливому значенні енцикліки Папи Франциска «Laudato Si’»: про турботу за спільний дім.

Отець Роман Терлецький, богословський та шеф-редактор, і пані Вероніка Заник, головний редактор християнського журналу Слово презентували 50-й, ювілейний, номер під насловом «Пасажири Ноя», який присвячений темі християнської екології та бережливого ставлення до природи.

Один з робочих блоків цього дня був присвячений темі «Відновні джерела енергії: екологічні та економічні аспекти», яку представив диякон Петро Лащевський, референт Бюро УГКЦ з питань екології.

Насамкінець бажаючі взяли участь у екскурсії Українським Єрусалимом, яку провів о. Василь Шафран, референт Екобюро УГКЦ Тернопільсько-Зборівської архієпархії.

Бюро УГКЦ з питань екології висловлює подяку за організаційну підтримку у проведенні заходу о. Володимиру Фірману (економу) та о. Василю Шафрану (екореференту) Тернопільсько-Зборівської архієпархії.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології