Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Який буває пластик і чи можна його весь переробляти

Цей синтетичний матеріал з'явився в 1907 році, повністю змінивши життя людства. Ми п'ємо з пластикових пляшок, купуємо своїм дітям пластикові іграшки і навіть обставляємо квартиру пластиковими меблями! Але як багато ви знаєте про пластмаси? Які вони бувають? І що означають ці трикутники на пластикових речах?

За часів, коли питання про сміття та його переробки піднімаються все частіше, пригадайте про маркуваннях на пластикових виробах, які можна і потрібно здавати на переробку, пише ПМ.

Зараз багато людей розуміють, що пластик – це матеріал, який можна здавати в переробку. Однак не всі види пластмас можуть бути утилізовані, а якісь і зовсім токсичні вже після першого використання. Для того, щоб йти в ногу з часом і розуміти, як варто поводитися з найпопулярнішим матеріалом на планеті пропонуємо вам познайомитися з 7 видами пластику!

  1. PET (PETE), ПЕТ, ПЕТФ або поліетилентерефталат

Це найпопулярніший вид пластику, який відрізняється високою міцністю. Зазвичай його використовують для виробництва пляшок під рідину (напої, побутова хімія). Головний плюс поліетилентерефталату в тому, що він піддається переробці. Але не варто забувати, що це одноразовий матеріал, який не рекомендується використовувати повторно, так як він може виділяти фталат. Вчені пов'язують цю хімічну речовину з проблемами репродуктивної функції.

  1. PEHD або HDPE, ПЕНД або поліетилен високої щільності

Цей матеріал теж досить популярний. Оскільки він не вступає в реакцію з кислотами і лугами його часто використовують для виробництва тари для побутової хімії та косметики. Поліетилен високої щільності може витримати навіть випробування киплячою водою, а ще він вважається нетоксичним, але використовувати його рекомендується лише раз. ПЕНД піддається переробці.

  1. PVC, ПВХ або полівінілхлорид

ПВХ – лиходій серед всіх лиходіїв! Він хімічно стійкий до мінерального масла, розчинників, лугів і більшості кислот. Цей матеріал не можна використовувати в харчовій продукції, а ще він не переробляється. З нього роблять віконні та дверні прорізи, лінолеум, штучну шкіру, шланги і т. д. ПВХ ні в якому разі не можна спалювати, так як під час горіння він виділяє отруйні речовини.

  1. LDPE або PELD, ПЕВТ або поліетилен низької щільності

Ось ми і дісталися до пластика, який можна використовувати багато разів! І тут у нас пакети, дитячі іграшки, м'які клейонки. ПЕВТ вважається одним з найбезпечніших пластиків, він легко переробляється і може контактувати з їжею. Однак нагрівати його не рекомендується.

  1. PP, ПП або поліпропілен

Термостійкий, міцний, багаторазовий і ... переробляється! Його використовують для створення пляшечок для дитячого харчування і трубочок для напоїв.

  1. PS, ПС або полістирол

Полістирол – це популярний матеріал для виробництва одноразового посуду, термоконтейнерів, упаковки для яєць і йогуртів. Як ви зрозуміли, його використовують в основному в харчовій промисловості, однак при вторинному використанні він виділяє стирол, який небезпечний для дихальної системи і слизових покривів. Він піддається переробці, але краще його не використовувати.

  1. OTHER, O або інші

У цю категорію входять декілька видів пластику, які найчастіше використовуються в будівництві. Через те, що це «змішаний» тип, до сих пір немає стандарту переробки такого матеріалу, однак і зустрічається він не так часто.

Виходячи з усього цього, ми радимо вам намагатися уникати нагрівання будь-якого виду пластику, не використовувати його повторно і завжди здавати в переробку, якщо це можливо. А краще намагатися знаходити заміну цього матеріалу, щоб допомогти всьому людству злізти з «пластикової голки».