Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Міжнародна науково-практична конференція “Альянс релігійних та громадських організацій на захист клімату Східної Європи”

З 25 по 27 жовтня 2018 року в реколекційному центрі Римсько-католицької церкви в селищі Синяк Закарпатської області пройшла міжнародна науково-практична конференція в рамках проекту “Альянс релігійних та громадських організацій на захист клімату Східної Європи”. Ця конференція була організована Союзом захисту природи Німеччини (NABU, Німеччина) у співпраці з Міжрелігійним та громадським природоохоронним форумом Східної Європи (IRCEF, Україна) за активної підтримки Комісії з екології Мукачівської Греко-Католицької єпархії.

Проблеми зміни клімату, забруднення життєвого простору людини, глобальне погіршення умов життя, що пов’язане з кліматичними змінами – стають з кожним днем все актуальнішими та вимагають все масштабніших суспільних зусиль для їхнього вирішення. Тому залучення до кліматоохоронної діяльності максимально широкого загалу є найнагальнішим завданням всіх, хто активно займається цією проблематикою.

Головною метою організаторів конференції та реалізаторів проекту є налагодження реальної взаємодії між релігійною та громадянською спільнотою у сфері захисту навколишнього середовища. Бо саме вони разом можуть суттєво вплинути на екологічну свідомість людей. Особливо це стосується церков на пострадянському просторі, які сьогодні тільки долучаються до сучасної екологічної діяльності, при тому, що цей суспільний кластер має найпотужніший потенціал довіри не тільки серед вірян, але й решти населення. Реалізація цього потенціалу може призвести до принципового зламу в боротьбі за збереження навколишнього середовища в регіональному вимірі Східного Партнерства.

Участь у конференції взяв також референт Бюро УГКЦ з питань екології Київської архієпархії о. Роман Романович. Священик мав для присутніх біблійні медитації екологічного спрямування, в яких референт показав усім присутнім в який спосіб можна зробити зміни, що допоможуть зменшити чи навіть позбутися негативного впливу людини на довкілля. Цей рецепт є дуже простий: потрібно звільнитися від гріха. Адже саме гріх людини руйнує усе та завдає непоправної шкоди усьому живому на планеті.

Також, за дорученням Кирила Томляка, автора проекту “Кліматичні Краплі”, о. Роман представив цей екологічно направлений додаток до мобільного телефона і розповів як він працює та яку ціль переслідує.

Конференція підсумовує певний етап діяльності IRCEF. Реалізація низки екологічних та просвітницьких проектів організацій-учасників Форуму протягом двох років роботи призвела до усвідомлення необхідності виходу на стратегічний рівень – створення профільних комітетів, насамперед комітету по клімату, який об’єднає експертів, науковців, священників та громадських активістів, зацікавлених у пожвавленні саме цього напрямку діяльності Форуму. Присутніх було проінформовано про створення Комітету з екологічної теології, який зголосився очолити монах ордену кармелітів, вчений-генетик Метью Темпле, професор Назарет-коледжу міста Ротчестер, США.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології